ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη – «Στεγνώνουν 10 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα»

Πώς να τα προλάβετε

Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη – «Στεγνώνουν 10 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα»

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει σκασμένα χείλη.

Ο συνδυασμός κρύου αέρα αέρα έξω και ξηρού, θερμαινόμενου αέρα μέσα “συνωμοτούν” για να κάνουν τα χείλη σας στεγνά και σφιχτά. Και όταν βγαίνουμε έξω, σπανίως σκεφτόμαστε την προστασία των χειλιών μας.

“Λάβετε υπόψη σας ότι όταν βγαίνετε έξω στο κρύο, φροντίζετε να καλύψετε το υπόλοιπο σώμα σας, αλλά πολύ συχνά, το στόμα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που καλύπτετε. Μερικές φορές, μπορεί να μην το κάνετε καθόλου, αφήνοντας τα χείλη σας εκτεθειμένα στις σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες”, λέει δερματολόγος.

Επιπλέον, τα χείλη σας δεν έχουν τον ίδιο τύπο επιδερμίδας με το υπόλοιπο πρόσωπο και το σώμα σας.

«Τα χείλη είναι ένας ειδικός τύπος δέρματος που είναι πολύ λεπτός και ευαίσθητος», λέει.

“Στεγνώνουν 10 φορές πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα στο πρόσωπό μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε επιπλέον προστασία”.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να διορθώσετε τα σκασμένα χείλη, καθώς και υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διατηρήσετε τα χείλη σας λεία και υγιή όλο το χειμώνα.

Θεραπείες για τα σκασμένα χείλη

1. Επιλέξτε το σωστό lip balm

Χρησιμοποιήστε ένα lip balm με βαζελίνη, αιθέρια έλαια ή γλυκερίνη

Αναζητήστε μια θεραπευτική αλοιφή που περιέχει βαζελίνη, αιθέρια έλαια ή γλυκερίνη. Αυτός ο συνδυασμός θα “αιχμαλωτίσει” την υγρασία και θα βοηθήσει στην επούλωση των ρωγμών και των σχισμών στα χείλη.

Μείνετε μακριά από τα lip balms που περιέχουν καμφορά, ευκάλυπτο και μενθόλη

Αυτά τα συστατικά αρχικά μοιάζουν να βοηθούν, αλλά στην πραγματικότητα στεγνώνουν τα χείλη σας και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Όταν τα χείλη σας γίνονται πιο ξηρά και ερεθισμένα και βάζετε ακόμα περισσότερο από αυτού του είδους lip balm, ο φαύλος κύκλος επιδεινώνει το πρόβλημα.

Βεβαιωθείτε ότι το lip balm σας περιέχει αντηλιακό

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό του lip balm είναι το αντηλιακό. Παρά τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, η ηλιακή ακτινοβολία εξακολουθεί να φτάνει στο δέρμα σας. Τα χείλη σας μπορούν ακόμα να καούν και είναι ούτως ή άλλως πιο επιρρεπή στον ήλιο από το υπόλοιπο πρόσωπό σας, καθώς το δέρμα είναι πιο λεπτό.

2. Καλή ενυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι πολύ συχνά η αιτία για τα σκασμένα χείλη. Το να πίνετε πολύ νερό είναι γνωστό ότι είναι καλό για το δέρμα σας και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τα ευαίσθητα χείλη σας.

3. Μην γλείφετε τα χείλη σας

Όταν τα χείλη σας είναι στεγνά, είναι φυσικό να θέλετε να τα γλείφετε για να τα υγράνετε. Αλλά το να γλείφεις τα χείλη σου έχει στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.

“Μόλις βάλετε σάλιο στα χείλη σας, στην πραγματικότητα τα κάνει να στεγνώνουν πιο γρήγορα, καθιστώντας τα ακόμη πιο ξηρά συνολικά”, λέει η δερματολόγος.

“Επιπλέον, τα ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο και προορίζονται για την πέψη των τροφίμων είναι ερεθιστικά για τα χείλη”.

4. Μην δαγκώνετε, μην βουρτσίζετε και μην τρίβετε τα χείλη σας

Μπορεί επίσης να νιώσετε την ανάγκη να απαλλαγείτε από αυτό το ενοχλητικό, ερεθιστικό συναίσθημα που προκαλεί το ξεφλούδισμα. Διότι αισθάνεστε πολύ καλύτερα όταν τα χείλη σας είναι λεία, σωστά; Αλλά πρέπει προσπαθήστε να αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση.

“Είναι πολύ καλύτερο να μην τρίβετε τα χείλη σας ή να μην αφαιρείτε το επάνω στρώμα της επιδερμίδας με τα δόντια ή τα δάχτυλά σας”, συμβουλεύει.

“Αυτό δημιουργεί απλώς ρωγμές και πληγές στα χείλη σας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, εφαρμόστε ένα πολύ βαρύ lip balm που θα είναι καταπραϋντικό και θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη σας”.

5. Αντιμετωπίστε αμέσως τα σκασμένα χείλη

Όσον αφορά τη θεραπεία των σκασμένων χειλιών, ο χρόνος είναι σημαντικός! Αντιμετωπίστε το σοβαρό ξεφλούδισμα και τις ρωγμές αμέσως. Εάν αφήσετε τα σκασμένα χείλη να παραμείνουν, μπορεί να χειροτερέψουν, πιθανώς να μολυνθούν ή ακόμη και να οδηγήσουν σε επιχείλιο έρπη.

Για παράδειγμα, ο ιός του απλού έρπητα έχει την τάση να “επιτίθεται” όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μειωμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί πιο συχνά τον χειμώνα. Και όταν τα χείλη σας ξεφλουδίζουν, σκάνε και στεγνώνουν και αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πιο ιδανικό για τον έρπητα.

Πώς να προλάβετε τα σκασμένα χείλη

Το να προσθέσετε τη συνήθεια προστασίας των χειλιών σας στην καθημερινή σας ρουτίνα είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

“Αγοράστε μερικά lip balms ή αλοιφές και αφήστε τις σε διάφορα σημεία που είστε κάθε μέρα, όπως στο κρεβάτι, το σαλόνι και το αυτοκίνητο, ώστε να έχετε πάντα ένα στη διάθεσή σας”, συνιστά η δερματολόγος.

Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα τη νύχτα εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός από τη θέρμανση.

Και φροντίστε ιδιαίτερα να εφαρμόζετε lip balm πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ. Πολλοί κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό. Οκτώ ώρες εισπνοής και εκπνοής από το στόμα μπορεί να στεγνώσει σοβαρά τα χείλη σας και το lip balm μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.