ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε πώς να πάρετε βιταμίνη D χωρίς να κάτσετε πολύ ώρα στον ήλιο

«Τα παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας των οστών και του θυρεοειδούς»

Δείτε πώς να πάρετε βιταμίνη D χωρίς να κάτσετε πολύ ώρα στον ήλιο

Ο ήλιος, όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D, ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι μας αποτρέπουν να περνάμε χρόνο στον ήλιο.

Ένας ειδικός στο Baylor College of Medicine μιλά για τη σημασία της βιταμίνης D και εναλλακτικούς τρόπους για να πάρετε την καθημερινή σας πρόσληψη.

“Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, την απορρόφηση ασβεστίου, την μείωση της φλεγμονής, την προώθηση της κυτταρικής ανάπτυξης και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος”, δήλωσε συγκεκριμένα ο δρ. Mike Ren, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Baylor College.

“Πολλοί μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D για μερικούς μήνες χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Αλλά τα παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας των οστών και του θυρεοειδούς”.

Λίγα λεπτά αρκούν

Ο οργανισμός φτιάχνει φυσικά βιταμίνη D όταν οι υπεριώδεις ακτίνες έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα μας. Αρχικά δημιουργείται βιταμίνη D3, την οποία στη συνέχεια το ήπαρ και τα νεφρά μετατρέπουν σε χρησιμοποιήσιμη μορφή βιταμίνης D.

Όλοι όμως καλούμαστε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους για να νικήσουμε τον καύσωνα.

Εντούτοις, ο δρ. Ren λέει ότι 10-30 λεπτά καθημερινής άμεσης έκθεσης στο ηλιακό φως είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η παραγωγή βιταμίνης D.

Εκτός αυτού, τα αντηλιακά και τα προστατευτικά ρούχα (που απαραιτήτως φοράμε το πάντα) μπορούν να αποτρέψουν την απορρόφηση του ηλιακού φωτός. Παρόλα αυτά η φυσική παραγωγή βιταμίνης D δεν επηρεάζεται τόσο πολύ.

«Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω και να… ψηθείτε, για να λάβετε την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα ηλιακού φωτός. Απλώς αφιερώστε λίγα λεπτά από την ημέρα σας για να σας δει ο ήλιος», είπε.

Διατροφή

Το σώμα απορροφά επίσης τη βιταμίνη D από τις τροφές. Ο δρ. Ren λέει ότι τα άτομα με μια καλά ισορροπημένη διατροφή λαμβάνουν συνήθως την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D.

Τα άτομα με ανεπάρκεια μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά ψάρια, άπαχες πρωτεΐνες και αυγά για να το αντισταθμίσουν.

Τέλος, υπάρχουν ενισχυμένα με βιταμίνη D γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D στη διατροφή τους.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν επίσης να βοηθήσουν:

“Πολλοί έχουν διάφορες ασθένειες ή υποχρεώσεις που τους εμποδίζουν να λάβουν βιταμίνη D από τα τρόφιμα ή το φως του ήλιου. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τις επιλογές τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν έχει σημασία από πού λαμβάνετε τη βιταμίνη D σας. Είτε είναι συνδυασμός ήλιου και διατροφής είτε καθαρά από συμπληρώματα, όλες οι μορφές πρόσληψης μπορούν να λειτουργήσουν”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.