ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε πώς να προστατεύσετε την όρασή σας όσο μεγαλώνετε

Τι πρέπει να κάνετε

Δείτε πώς να προστατεύσετε την όρασή σας όσο μεγαλώνετε

Είναι γνωστό πώς τα αποτελέσματα της γήρανσης δεν περιορίζονται μόνο στις ρυτίδες, στα γόνατα που πονάνε ή στα γκρίζα μαλλιά.

Απλά σκεφτείτε την πληθώρα των σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια σας:

  • καταρράκτης
  • εκφύλιση ωχράς κηλίδας
  • γλαύκωμα

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Αν και είναι σίγουρα πιο συχνές σε άτομα 50 ετών και άνω, η εμφάνιση όλων των ανωτέρω παθήσεων δεν είναι αναπόφευκτη.

Και όλα αυτά, χωρίς καν να αναλογιστούμε την υπερμετρωπία, που έρχεται φυσικά με την ηλικία.

“Τα σώματά μας γερνούν διαφορετικά μεταξύ τους”, λέει ο οφθαλμίατρος του Johns Hopkins, δρ. Albert Jun, “Ωστόσο, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το να διατηρείς τον εαυτό σου σε καλή υγεία καθώς μεγαλώνεις μειώνει την εμφάνιση, ή τις επιπτώσεις προβλημάτων όρασης όσο μεγαλώνεις”.

Γι’ αυτό ο δρ. Jun συνιστά σε όλους τους ενήλικες να κάνουν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση όταν γίνουν 40. Τα αποτελέσματα θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών τα επόμενα χρόνια.

Πώς να προστατεύσετε την όρασή σας όσο μεγαλώνετε

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε ένα οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, λέει ο δρ. Jun.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι νυν και πρώην καπνιστές έχουν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας (την κύρια αιτία τύφλωσης) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ. Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ακόμα και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Μάλιστα, μια αυστραλιανή μελέτη υπολόγισε ότι έως και μία στις πέντε περιπτώσεις τύφλωσης που σχετίζεται με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορεί να σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον αυξημένο κίνδυνο στους καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των κυτταρικών αλλαγών, του οξειδωτικού στρες και της αγγειακής συστολής.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρασή σας. Οι περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη σε σχέση με εκείνους που ζυγίζουν λιγότερο.

Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος, πιθανόν αυξάνοντας τη συσσώρευση υγρού μέσα στο μάτι, καθώς και από τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας, πιθανώς αυξάνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στα μάτια. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί, εάν η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις.

Φοράτε γυαλιά ηλίου

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπλε μάτια έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη. Μια μελέτη του 1998 ήταν μεταξύ των πρώτων που συνέδεσε την έκθεση στον ήλιο με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Το αυξημένο υπεριώδες φως θεωρείται ότι προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή και τον φακό του οφθαλμού, εξηγεί ο δρ. Jun.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν από τα μήκη κύματος UV-A και UV-B και ότι “σφραγίζουν” καλά στο πρόσωπό σας (όσο μικρότερα κενά αφήνουν γύρω από τα μάτια, τόσο το καλύτερο). Μια μελέτη του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι έως και το 20% των ακτίνων του ήλιου μπορεί να εισχωρήσει από τις πλευρές των τυπικών σκελετών γυαλιών.

Τακτική σωματική άσκηση

Μια μακροχρόνια μελέτη με περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν σωματικά δραστήριοι και έπιναν αλκοόλ μόνο περιστασιακά εμφάνισαν μικρότερη απώλεια όρασης σε βάθος 20 ετών σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν ή δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν υπερβαίνει τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και το ένα για τις γυναίκες. Και πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας: εκείνος γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση της υγείας σας και το πόσο αλκοόλ είναι κατάλληλο για εσάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.