Δείτε πώς το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους

«Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή σας κοιλότητα»

Δείτε πώς το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το σωματικό λίπος όχι μόνο βοηθά να διατηρείται το σώμα σας ζεστό, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή σημαντικών ορμονών.

Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος που είναι κακό για την υγεία σας: το σπλαχνικό λίπος.

«Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή σας κοιλότητα. Συγκεντρώνεται δηλαδή γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα, το ήπαρ, το στομάχι και τα έντερα», λέει η διατροφολόγος Roxana Ehsani, μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

“Δεν είναι το ίδιο με το λίπος στο στομάχι, που είναι πιο ορατό”.

Αν και το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό, είναι το είδος λίπους που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία σας.

“Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία σας αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη και ορισμένοι καρκίνοι”, λέει η Ehsani.

Ένας τρόπος για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος είναι να κάνετε κάποιες διατροφικές προσαρμογές. Και μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε είναι το απλό, μη λιπαρό ελληνικού τύπου γιαούρτι.

Γιατί το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους

“Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D τροφές συνδέονται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος”, λέει η Ehsani.

“Ως εκ τούτου, το απλό, άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι η #1 τροφή που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, εάν θέλετε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος”.

Γιαούρτι: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η πρωτεΐνη του

“Το απλό, μη λιπαρό ελληνικό γιαούρτι περιέχει συνήθως 20-23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)”, λέει η Ehsani.

«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πείνας, καθώς προάγει το αίσθημα κορεσμού. Επίσης, σας κάνει λιγότερο πιθανό να τρώτε υπερβολικές ποσότητες γενικότερα, εφόσον παίρνετε πρωτεΐνη κατά τα γεύματα και τα σνακ με γιαούρτι».

Η πρωτεΐνη χρειάζεται επίσης περισσότερο χρόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό, βοηθώντας σας έτσι να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και καλύτερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.

Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, γνωστές ως προβιοτικά, που βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Για όλα αυτά το απλό ελληνικό γιαούρτι είναι κλειδί, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη.

«Οι αρωματισμένες ποικιλίες (με έξτρα γεύσεις) τείνουν να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία δεν θα βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους. Τα άτομα που τρώνε περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος», λέει η Ehsani.

Η ίδια προτείνει επίσης να επιλέγετε γιαούρτι χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, καθώς οι πλήρεις ποικιλίες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με την προώθηση του σπλαχνικού λίπους.

Ωστόσο, η μείωση της συνολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (που περιλαμβάνει τροφές, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τυρί και αρτοσκευάσματα) είναι πιο σημαντική από το να κάνετε μια επιλογή να φάτε γιαούρτι χωρίς λιπαρά.

Συμβουλές για την μείωση του σπλαχνικού λίπους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από την προσθήκη ενός απλού ελληνικού γιαουρτιού χωρίς ή χαμηλών λιπαρών στη διατροφή σας, άλλοι τρόποι για την μείωση του σπλαχνικού λίπους, σύμφωνα με την Ehsani περιλαμβάνουν:

  • Να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ για να νιώθετε χορτάτοι
  • Να τρώτε αρκετές διαιτητικές ίνες κάθε μέρα για να σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ υποστηρίζουν μια υγιή γαστρεντερική οδό
  • Να κοιμάστε καλά και αρκετά. Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους
  • Να ασκείστε τακτικά
  • Να πίνετε αρκετό νερό
  • Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε επίπεδα όχι πάνω από 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες
  • Να περιορίσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.