ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε πώς το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συνδέεται με την ψωρίαση

Τι έδειξε νέα μελέτη

Δείτε πώς το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών συνδέεται με την ψωρίαση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι πιο συχνό σε ασθενείς με ψωρίαση και σχετίζεται με πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Η Berna Solak, από το Πανεπιστήμιο Sakarya στο Adapazarı της Τουρκίας και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη για να εξετάσουν εάν η ψωρίαση σχετίζεται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 70 ασθενείς με ψωρίαση και 70 εθελοντές χωρίς καμία δερματική πάθηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ήταν 18,6% στους πάσχοντες από το σύνδρομο και 5,7% στην ομάδα ελέγχου.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο Δερματολογικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής (DLQI), η Διεθνής Κλίμακα Αξιολόγησης Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών (IRLSRS), η αιμοσφαιρίνη, η φερριτίνη, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και τα επίπεδα ουρικού οξέος ήταν σημαντικά υψηλότερα στους ασθενείς με ψωρίαση από τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.

Ο δείκτης PASI (Psoriasis Area and Severity Index – Δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης), Ο Δείκτης Δερματολογικής Ποιότητας Ζωής, ο Δείκτης Ποιότητας Ύπνου του Πίτσμπουργκ (ένα ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των προβλημάτων ύπνου), η βαθμολογία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών (IRLSRS), η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο ΔΜΣ, ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε ασθενείς με ψωρίαση και με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε σύγκριση με τους ασθενείς με ψωρίαση χωρίς το σύνδρομο, ενώ τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

«Η συσχέτιση της ψωρίασης και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη συστηματική φλεγμονή που παρατηρείται συχνά σε ασθενείς με ψωρίαση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου International Journal of Dermatology.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.