ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τους εφιάλτες

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής εφιάλτη

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τους εφιάλτες

Οι εφιάλτες αδιαμφισβήτητα αποτελούν μια δυσάρεστη εμπειρία με μια σειρά από άσχημα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η λύπη και το άγχος να τη συνοδεύουν.

Είναι ικανοί να μας στερήσουν τον ύπνο μας και να διαταράξουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας καθημερινά.

Πολλές φορές, τα τρομακτικά γεγονότα ενός ονείρου, μας «καταδιώκουν» και κατά τις ώρες της εγρήγορσης κι ενώ το να βλέπουμε έναν εφιάλτη είναι απόλυτα φυσιολογικό και μας αφορά περιστασιακά όλους, οι επίμονοι εφιάλτες μπορεί να μας εξαντλήσουν ψυχικά και σωματικά.

Εάν διαπιστώσετε ότι αυτά τα ενοχλητικά όνειρα επαναλαμβάνονται τακτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια κατάσταση ψυχικής υγείας γνωστή ως διαταραχή εφιάλτη ή αλλιώς αγχώδης διαταραχή των ονείρων, είναι πιθανό να είναι η αιτία τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής εφιάλτη

Μπορεί να έχετε διαταραχή εφιάλτη εάν εμφανίζετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μειωμένη ψυχική ευεξία.
  • Δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
  • Μειωμένη ποιότητα ζωής.
  • Προσκόλληση του μυαλού στους εφιάλτες κατά τις ώρες εγρήγορσης.
  • Αυξημένο άγχος.
  • Φόβο να πάτε για ύπνο το βράδυ.

Τι προκαλεί τη διαταραχή εφιάλτη

Ακόμη δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς μπορεί να προκαλεί την εν λόγω διαταραχή.

Σύμφωνα με μελέτες, η διαταραχή εφιάλτη μπορεί να σχετίζεται με ποικίλους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες, όπως:

  • Τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία.
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
  • Αδυναμία καταστολής ανεπιθύμητων σκέψεων και συναισθημάτων.
  • Υπνική άπνοια ή άλλοι φυσικοί παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο.
  • Λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τις αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας.
  • Άγχος, χρόνιο στρες ή κατάθλιψη.

Πώς να απαλλαγείτε από τους εφιάλτες

Αν και είναι αδύνατο να ελέγξετε απόλυτα τους εφιάλτες σας, μπορείτε να λάβετε κάποια «μέτρα» που θα σας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας, να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να μειώσετε τις πιθανότητες να τους βλέπετε τόσο συχνά.

Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες αιτίες

Για να αποφύγετε τους εφιάλτες, θα πρέπει να εντοπίσετε και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσετε την αιτία τους.

Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα στρες, άγχους και η κατάθλιψη, όπως είπαμε, μπορούν να πυροδοτήσουν εφιάλτες. Το να βρείτε ακριβώς τι φταίει δεν είναι πάντοτε φυσικά μια εύκολη υπόθεση και είναι μια διαδικασία που πολύ πιθανόν να δυσκολευτείτε να κάνετε μόνοι.

Ωστόσο, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για να απαλλαγείτε από αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Μη διστάσετε επομένως εάν νιώθετε πως δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα βήματα μόνοι, να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και το στρες που προκαλούν εφιάλτες.

Η άσκηση κουράζει το σώμα και χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Επιλέξτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας αρέσει και εντάξτε τη στην καθημερινή σας ρουτίνα για να αποκτήσετε έναν ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας

Όπως προείπαμε, οι εφιάλτες είναι μια κατάσταση που ίσως να μη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι και μπορεί να έχουν ποικίλες αιτίες.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να μειώσει τη δόση ή να αλλάξει τα φάρμακά σας εάν ήδη ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Χαλαρώστε

Προσπαθήστε να κάνετε πράγματα για να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα, καθώς ένα χαλαρό μυαλό απαλλαγμένο από στρες βοηθάει πολύ στην εξασφάλιση ενός υγιούς ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή μια ηρεμιστική δραστηριότητα που απολαμβάνετε, όπως η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής ή το διάβασμα, όλα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν πάτε για ύπνο για να ηρεμήσετε.

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Για να κρατήσετε μακριά τα άσχημα όνειρα, διατηρήστε μια σταθερή ώρα που ξαπλώνετε κάθε βράδυ. Σκεπαστείτε με μια απαλή κουβέρτα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου και χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης.

Τέλος, αποφύγετε περιττές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως το να ασχολείστε με το κινητό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.