ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δεν είναι τόσο αθώο: Αυτός είναι ο λόγος που το ροχαλητό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας

Τι μπορείτε να κάνετε για να το μειώσετε

Δεν είναι τόσο αθώο: Αυτός είναι ο λόγος που το ροχαλητό είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σκεφτεί να αλλάξουν δωμάτιο, ή ακόμα και να χωρίσουν επειδή τους ενοχλεί το ροχαλητό του/της συντρόφου τους. Ωστόσο το ροχαλητό δεν κλέβει μόνο τον ύπνο από τους γύρω μας, αλλά και την υγεία μας.

Όπως αναφέρει ένας Αυστραλός ειδικός στα θέματα ύπνου, το δυνατό ροχαλητό δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε ακίνδυνο. «Το ροχαλητό καταστρέφει τους αεραγωγούς και διακόπτει τον ύπνο, ενώ αποτελεί προάγγελο διαφορετικών διαταραχών για πάρα πολλούς ανθρώπους, και πιθανότατα για την πλειονότητα, όπως για την υπνική άπνοια» εξηγεί. Η υπνική άπνοια είναι πολλές φορές υπεύθυνη όταν διακόπτεται η αναπνοή ενώ κοιμάστε αλλά και για το ίδιο το ροχαλητό.

Το ροχαλητό επίσης διαταρράσει τον βαθύ ύπνο, κάτι που ο οργανισμός χρειάζεται για να παράγει αυξητικές ορμόνες που επιδιορθώνουν τους μύες, τα οστά και τους ιστούς. Χρόνια προβλήματα υγείας έχουν συσχετιστεί με τον διαταραγμένο ύπνο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Το ροχαλητό μπορεί να μας οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Ακόμα και η υγεία του εγκεφάλου δεν μένει ανέπαφη από το ροχαλητό. Μια μελέτη της Mayo Clinic, έδειξε πως οι άνθρωποι που ροχαλίζουν έχουν μειωμένη υγεία εγκεφάλου και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ερευνητές από τη Σουηδία επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ροχαλητό συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης καρκίνου, λόγω της έλλειψης οξυγόνου στην υπνική άπνοια.

Πως θα μειώσετε το ροχαλητό; Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στη Φλόριντα, με ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok, μας έδωσε κάποιες συμβουλές για το επιτύχουμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Oι πέντε συμβουλές που δίνει ο ειδικός είναι:

  • Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα, καθώς οι ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού σας μπορούν να καταρρεύσουν, θέτοντάς σας έτσι σε κίνδυνο για ροχαλητό.
  • Ανασηκώστε το σώμα σας όσο κοιμάστε, σε μια γωνία 30 μοιρών, με ένα μαξιλάρι, για να ανοίξετε τους αεραγωγούς σας.
  • Παραλείψτε το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, επειδή χαλαρώνει τους ιστούς στο λαιμό σας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ροχαλητού.
  • Φροντίστε οι αεραγωγοί της μύτης να είναι ανοιχτοί.
  • Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου, όπως να ρυθμίσετε τον χρόνο ξεκούρασης σε 7 με 8 ώρες.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.