Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε για κάθε 30 λεπτά που είστε έξω όταν έχει καύσωνα;

Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε για κάθε 30 λεπτά που είστε έξω όταν έχει καύσωνα;

Όταν μιλάμε για το self-care γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πρακτικές ευεξίας επηρεάζονται τόσο από προσωπικές μας επιλογές όσο και από τις εξωτερικές εποχιακές συνθήκες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε τις βαριές ενυδατικές κρέμες στο συρτάρι για μια πιο ανθεκτική, ελαφριά και ανθεκτική στον ιδρώτα φόρμουλα ή να ξεκινήσετε τις διαδρομές σας νωρίτερα το πρωί για να αποφύγετε την ζέστη το μεσημέρι.

Νερό κατά της ζέστης

Η δρ. Stacie Stephenson, ειδική στην λειτουργική ιατρική και διατροφολόγος, επιβεβαιώνει ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε πράγματι περισσότερο νερό, ειδικά αν ακολουθούμε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως επισημαίνει η καλοκαιρινή ζέστη μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο.

Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο νερό χάνει το σώμα μας και ως εκ τούτου αν δεν αντισταθμίσουμε αυτήν την απώλεια υγρασίας μέσω της κατανάλωσης νερού, μπορεί να διατρέξουμε σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης.

«Όσοι βρίσκονται σε κλίμα με υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό, ειδικά αν έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς, θερμούς χώρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αντικείμενο πολυάριθμων μελετών ήταν η σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας σε θερμά περιβάλλοντα με την αφυδάτωση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετά υγρά για να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης» επισημαίνει η δρ. Stacie Stephenson.

«Η άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και συνεπώς το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ίδιο καλά τις εξωτερικές πιέσεις της υπερβολικής θερμότητας. Η κατανάλωση περισσότερου νερού φαίνεται να μειώνει αυτήν την πίεση» εξηγεί.

Πόσο να το αυξήσουμε;

«Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνει να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε 15-20 λεπτά όταν κινήστε σε εξωτερικούς χώρους στην ζέστη, ακόμα και αν βρίσκεστε υπό σκιά» επισημαίνει η δρ. Stacie Stephenson.

«Εάν δεν είστε τόσο δραστήριοι, αν για παράδειγμα χαλαρώνετε κάτω από την ομπρέλα σας στην παραλία, μπορεί να είστε εντάξει και με το να πίνετε ένα ποτήρι κάθε ε 20-30 λεπτά» αναφέρει.

«Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αγγειακή λειτουργία, αυξάνοντας την πίεση στο νευρικό σύστημα και θέτοντας τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και την συγκέντρωση, για να μην αναφέρουμε την αντοχή, την ταχύτητα, τη δύναμη και την ενέργεια», καταλήγει η δρ. Stacie Stephenson.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.