Παντζάρια: Το «δώρο» της φύσης – Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό

Παντζάρια: Το «δώρο» της φύσης – Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ή αλλιώς κοκκινογούλι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι και είναι βολβοειδές λαχανικό που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Είναι φυτό της οικογένειας Αμαρανθοειδή, μονοετές ή διετές και φτάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο.Υπάρχουν πολλές καλλιεργήσιμες ποικιλίες, όπως το σέσκουλο, μια φυλλώδης ποικιλία παντζαριού και το ζαχαρότευτλο, της οποίας η ρίζα έχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα.

Λίγη ιστορία…
Η μυθολογία και η αρχαία ιατρική είχε το παντζάρι στις χρήσεις των φυτών με τις πιο ευεργετικές ιδιότητες. Μάλιστα, ο πατέρας της ιατρικής- Ιπποκράτης- υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει γρήγορα τις πληγές των στρατιωτών από τις μάχες. Ακόμη, σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Αφροδίτη έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της.

Διατροφικός θησαυρός
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικό άλας, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ), φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το β- καροτένιο. Όσο για το κόκκινο χρώμα του βολβού του παντζαριού, αυτό οφείλεται σε χρωστικές που ονομάζονται βηταλαΐνες και έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -διαλυτές και αδιάλυτες, ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης.

Επιπλέον, περιέχουν άφθονο νερό, καθώς κάθε παντζάρι αποτελείται κατά 91% από νερό και συνίσταται ειδικά σε όσους πάσχουν από κατακράτηση υγρών. Ανάμεσα στα άλλα καλά που κάνουν, τα παντζάρια αποτελούν «ασπίδα» για την αναιμία, κατεβάζουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.Σημαντική είναι και η έρευνα του πανεπιστημίου του Έξετερ, που έδειξε ότι, ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την αντοχή μας, έτσι, ώστε να γυμναζόμαστε κατά 16% περισσότερο. Δεν βελτιώνει όμως μόνο την αντοχή στο γυμναστήριο, όπως φαίνεται το θαυματουργό παντζάρι, καθώς το βόριο, το ιχνοστοιχείο που περιέχει σε μεγάλη μάλιστα ποσότητα, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης! Αυτό σημαίνει ότι οι ταπεινοί αυτοί βολβοί βελτιώνουν την σεξουαλική υγεία και αντοχή των ανδρών!

Επιπλέον, τα παντζάρια περιέχουν λίγες θερμίδες (20 Kcal ανά 100 γραμμάρια) και είναι επομένως κατάλληλα για όσους βρίσκονται σε δίαιτα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το ότι περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ένα φυσικό ενισχυτικό συστατικό για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους τένοντες και τα οστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πολύτιμο, κόκκινο και θαυματουργό! To παντζάρι μπορεί να το φάει κανείς τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο. Φυσικά, χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις σαλάτες, ενώ θα λέγαμε πως η παντζαροσαλάτα κερδίζει επάξια τις εντυπώσεις σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Το παντζάρι, όμως, σήμερα χρησιμοποιείται και για βάση πολλών χυμών και smoothies, ενώ αποτελεί ιδιαίτερο συστατικό τόσο στις σούπες όσο και στα ριζότο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να το βάλεις και εσύ στη διατροφή σου, αν δεν το ‘χεις κάνει, ήδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.