Αν και παρεξηγημένες, οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαιτέρως θρεπτικές. Μάλιστα, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, μαγγανίου, μαγνησίου και καλίου.

Ταυτόχρονα είναι πολύ γευστικές, ενώ δίνουν ελάχιστες θερμίδες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μία μέτρια γλυκοπατάτα δίνει περίπου 180 θερμίδες, ενώ προσφέρει στον οργανισμό αρκετά συστατικά για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολουθούν μερικοί σημαντικοί λόγοι για να εντάξετε τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σας:

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και έχουν συνδεθεί με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικές για την πέψη και την υγεία του εντέρου, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
  • Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βήτα-καροτίνη, ενισχύουν την παραγωγή της βιταμίνης Α, η οποία είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν είναι σημαντικά για την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν φλεγμονή και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος.
  • Το β-καροτένιο που περιέχουν οι γλυκοπατάτες είναι το «κλειδί» για νεανική επιδερμίδα. Χαρίζουν στο δέρμα σας μία φυσική λάμψη, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες UV.
  • Η βιταμίνη Α που περιέχουν είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Όταν είναι βραστές ή μαγειρεμένες στον ατμό, είναι καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.