Αυτό είναι το ελληνικό βότανο που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου – Σίγουρα το έχετε στην κουζίνα σας

Αυτό είναι το ελληνικό βότανο που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου – Σίγουρα το έχετε στην κουζίνα σας

Ένα βότανο που βρίσκεται συχνά στην μεσογειακή κουζίνα είναι ο μαϊντανός.

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν:

  • 4 θερμίδες
  • 0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 0,1 γραμμάρια λίπους
  • 0,6 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και
  • 0,1 γραμμάρια ζάχαρης

Επίσης παρέχουν:

  • το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
  • το 22% της βιταμίνης C και
  • το 17% της βιταμίνης Α

Ο μαϊντανός παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου επειδή περιέχει την μυρικετίνη, μια φλανοβόλη που έχει αποδειχτεί πως έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Ο μαϊντανός, μαζί με τις γλυκοπατάτες, τα μάυρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια, ένα είδος μούρων, έχουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Περιέχει επίσης και υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, που αποδεδειγμένα μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, που παράγονται κατά την διάρκεια του ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν ψήνετε τα φαγητά σας σε σχάρα και σας αρέσει να τα καρβουνίζετε, θα ήταν καλό να τα συνοδεύεται με πράσινα λαχανικά που είναι ένας παράγοντας που «ακυρώνει» το αποτέλεσμα.

Επίσης, η φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στον μαϊντανό και ονομάζεται απιγενίνη, έχει αποδειχτεί πως μειώνει το μέγεθος ενός όγκου στην επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού, όπως αναφέρει έρευνα που έχει διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η απιγενίνη θα αποδειχθεί πολύ σημαντική για μια μη τοξική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο ο μαϊντανός, βοηθάει και στην πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει πως η μυρικετίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρων και λιπιδίων στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.