Μαύρο σουσάμι: Τα οφέλη για την υγεία μας

Μαύρο σουσάμι: Τα οφέλη για την υγεία μας

Οι μαύροι σπόροι σουσάμι είναι οι ίδιοι με το συνηθισμένο ή ινδικό σουσάμι αλλά μη επεξεργασμένοι σπόροι. Διαφέρουν επειδή έχουν έντονη γεύση και άρωμα. Το μαύρο σουσάμι είναι πολύ δημοφιλές στην Άπω Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ο σπόρος του προέρχεται από το αυτοφυές φυτό της Νοτιοδυτικής Ασίας nigella sativa. Την πρώτη γραπτή αναφορά για αυτόν τον ιδιαίτερο σπόρο, τη βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη. Αλλά και ο προφήτης Μωάμεθ πρότεινε τη χρήση μαύρου σουσαμιού για τη θεραπεία πολλών νόσων.

Το μαύρο σουσάμι είναι γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο, αφού σπόροι του καθώς και λάδι από μαύρο σουσάμι ανακαλύφθηκαν σε ταφικά μνημεία.

Η γεύση του είναι πικρή χωρίς να είναι δυσάρεστη, παράλληλα έχει μιαν αψάδα και αρκετοί θα πουν πως τους θυμίζει τη γεύση της φράουλας. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή των λικέρ, της καραμέλας και των γλυκών γενικότερα. Το λατρεύει η γιαπωνέζικη κουζίνα, αλλά θα το βρείτε και σε πολλά αρτοσκευάσματα.

Έχει εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ξεπερνώντας το λευκό σουσάμι κατά 60% και είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Βάλτε το στη διατροφή σας ξεκινώντας από τις σαλάτες και το ψωμί και απολαύστε τα οφέλη του.

Τα οφέλη του μαύρου σουσαμιού

Η περιεκτικότητα του μαύρου σουσαμιού σε ασβέστιο είναι 60% υψηλότερη από εκείνη του λευκού σουσαμιού. Πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Οι σπόροι του διευκολύνουν την πέψη και αντιμετωπίζουν τα παράσιτα του εντέρου. Ακόμη, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, είναι μικροβιοκτόνο, αντιμυκητιακό και διουρητικό.

Το μαύρο σουσάμι στη διατροφή

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε ένα αφέψημα που θα σας βοηθήσει στην πέψη. Βράστε 1 φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι. Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε βεβαίως να το χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική. Φτιάξτε ένα υπέροχο ριζότο και προσθέστε μαύρο σουσάμι ωμό. Ταιριάζει άψογα και με πολλά από τα μπαχαρικά που συνηθίζουμε στην κουζίνα μας. Μπαχάρι, κάρδαμο, κύμινο, τζίντζερ, μάραθο, κανέλα, κουρκουμάς, δένουν πολύ αρμονικά με το μαύρο σουσάμι. Ομοίως και κάποια αρωματικά βότανα όπως το θυμάρι, ο δυόσμος και το θρούμπι. Εκείνο που θα πρέπει να φροντίσετε, είναι να το φυλάξετε σε δροσερό μέρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.