Τον νέο ΚΟΚ θα τον πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση. Ήδη δύο δημοσκοπήσεις είχαν κακά μαντάτα...

Από αυτή τη σοβαρή ασθένεια μας προστατεύει η σοκολάτα – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Από αυτή τη σοβαρή ασθένεια μας προστατεύει η σοκολάτα – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Αν το στρες της εποχής σάς ώθησε να στραφείτε στη σοκολάτα για… ενίσχυση, μην έχετε τύψεις. Μια νέα ανάλυση προγενέστερων μελετών αποκαλύπτει έναν καλό λόγο για να απολαμβάνετε (με μέτρο) την αγαπημένη λιχουδιά.

Όπως έδειξε, όσοι τρώνε συστηματικά λίγη σοκολάτα έχουν σχεδόν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν την ακουμπούν ποτέ.

Πόσο συχνά πρέπει να την καταναλώνει κάποιος για να αποκομίσει αυτό το όφελος; Σύμφωνα με τη μελέτη, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chayakrit Krittanawong, καρδιολόγος στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι λίγη σοκολάτα βοηθεί τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς να διατηρούνται υγιή», είπε. «Κατά το παρελθόν, κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η σοκολάτα ωφελεί τόσο τα αγγεία όσο και την αρτηριακή πίεση. Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να δούμε εάν και με ποιον τρόπο επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς».

Σε τρεις χώρες

Η μελέτη διεξήχθη με την ανάλυση έξι προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες 336.289 εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει πόση σοκολάτα έτρωγαν.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, αλλά σχεδόν 69.000 ήσαν Σουηδοί και 1.200 Αυστραλοί.

Στη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 9 ετών, 14.043 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 4.667 έπαθαν έμφραγμα. Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν επιδεινωθεί αρκετά η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια) και παρεμποδιστεί η ροή αίματος στην καρδιά.

Η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο τρόπος δράσης

Η σοκολάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία ωφελούν την καρδιά, εξήγησε ο Dr. Krittanawong. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Φλαβονοειδή
  • Μεθυλξανθίνες
  • Πολυφαινόλες
  • Στεαρικό οξύ

«Τα συστατικά αυτά μπορεί να ελαττώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την καλή ή HDL χοληστερόλη. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια», πρόσθεσε.

Ο Dr. Krittanawong έσπευσε να προσθέσει πως η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε ποιο είδος σοκολάτας είναι πιο αποτελεσματικό. Ούτε ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα. Ωστόσο συνέστησε να περιοριζόμαστε σε μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας, διότι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά.

Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση, η οποία σε καμία μελέτη δεν έχει βρεθεί ωφέλιμη. Η τελευταία αυτή σύσταση ισχύει πρωτίστως για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή/και παχυσαρκία, κατέληξε ο Dr. Krittanawong.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology, την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.