ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κατάθλιψη: Πως την επηρεάζουν τα προβιοτικά σε συμπληρώματα και τροφές;

Κατάθλιψη: Πως την επηρεάζουν τα προβιοτικά σε συμπληρώματα και τροφές;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επτά επιμέρους κλινικές δοκιμές των τελευταίων 15 χρόνων, οι οποίες εξέτασαν συνολικά 12 διαφορετικά στελέχη χρήσιμων βακτηρίων. Μια από αυτές τις δοκιμές εξέτασε ένα “πρεβιοτικό”, έναν τύπο φυτικών ινών με τις οποίες τρέφονται τα βακτήρια του εντέρου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11 από αυτά τα προβιοτικά, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, ήταν δυνητικά χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, επειδή πιθανώς μειώνουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι 12 επιμέρους μελέτες ήταν μικρές και βραχυπρόθεσμες, αλλά στην συνολική τους θεώρηση, προτείνουν μια αξιόλογη προσέγγιση που βασίζεται στο έντερο για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας.

Ωστόσο, η θεραπεία ομιλίας (σε επαγγελματία ψυχολόγο), η σωματική άσκηση και τα φάρμακα (από επαγγελματία ψυχίατρο) παραμένουν οι πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς ακριβά προβιοτικά συμπληρώματα, επιλέξτε τροφές που περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ και λάχανο τουρσί. Τα πρεβιοτικά σε προϊόντα ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν ένα υγιές έντερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.