ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ακτινίδια: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία

Πόση ποσότητα χρειαζόμαστε

Ακτινίδια: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι τα ακτινίδια όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν με την ψυχική σας διάθεση, αλλά δρουν και σε διάστημα λίγων ημερών.

Όπως εξηγούν, μια υγιεινή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή κατ’ επανάληψιν έχει σχετισθεί με βελτιωμένη ψυχική ευεξία. Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους η διατροφή μπορεί επίσης μειώσει την καταθλιπτική διάθεση.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιου ακριβώς βιοχημικούς μηχανισμούς δρουν φρούτα και λαχανικά, εικάζουν ότι παίζουν ρόλο ποικίλα συστατικά τους. Ένα από αυτά είναι η βιταμίνη C, η οποία εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση, όπως:

  • Η σύνθεση νευροδιαβιβαστών (είναι οι ουσίες που επιτρέπουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους)
  • Η παραγωγή των πεπτιδίων (πρωτεϊνών)
  • Η έκκριση ορμονών

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν σε πόσο καιρό δρα η βιταμίνη C για να ωφελήσει την ψυχική διάθεση. Έτσι πραγματοποίησαν μελέτη με τα ακτινίδια, τα οποία είναι πλούσια πηγή της. Υπολογίζεται ότι κάθε ακτινίδιο παρέχει περίπου 60 mg, που αντιστοιχούν στο μισό που καθημερινά χρειαζόμαστε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής (BJN). Οι επιστήμονες ενέταξαν στη μελέτη τους 155 εθελοντές με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 18 έως 35 ετών. Το 63% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στην μία έτρωγαν δύο ακτινίδια την ημέρα επί 4 εβδομάδες. Στην άλλη έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης C για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην τρίτη έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα με ανενεργή ουσία (εικονική βιταμίνη).

Πριν και ανά δύο μέρες στη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές ανέφεραν σε ειδική εφαρμογή (app) στο κινητό τους:

  • Την ενεργητικότητα που ένιωθαν
  • Την ψυχική διάθεσή τους
  • Την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου τους
  • Την φυσική δραστηριότητα

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έτρωγαν ακτινίδια άρχισαν από την 4η ημέρα να αναφέρουν βελτίωση στην ενεργητικότητα και την ψυχική διάθεσή τους. Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές παρουσίαζαν διακύμανση. Κορυφώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν, όμως, 14-16 ημέρες από τη στιγμή που άρχισε η καθημερινή κατανάλωση των φρούτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C βελτίωσαν οριακά την ψυχική διάθεση έως την 12η ημέρα. Ωστόσο και με τις δύο παρεμβάσεις τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα των εθελοντών έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, μετά την 14η ημέρα οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά ακτινίδια ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο ακμαίοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατροφική παρέμβαση μπορεί να αρχίσει να δρα γρήγορα, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να εδραιωθεί, λένε οι επιστήμονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.