ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αλκοόλ: Tι συμβαίνει στον οργανισμό σας κάθε φορά που πίνετε ένα ποτό;

Οι γιορτινές μέρες προδιαθέτουν στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δείξουμε προσοχή και να τηρούμε το μέτρο

Αλκοόλ: Tι συμβαίνει στον οργανισμό σας κάθε φορά που πίνετε ένα ποτό;

Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό μας απορροφάται από το σώμα μας μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων. Το φαγητό μειώνει το χρόνο απορρόφησης και για το λόγο αυτό, το αλκοόλ μας επηρεάζει γρηγορότερα όταν πίνουμε με άδειο στομάχι.

Το σώμα διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό 1 μονάδα αλκοόλ την ώρα και δεν υπάρχει τρόπος να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Το αλκοόλ μεταφέρεται από το λεπτό έντερο στο συκώτι και στη συνέχεια στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 5 λεπτά και συνήθως, αν και όχι πάντα, προκαλεί μία ευχάριστη αίσθηση.

Το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Υπεύθυνο όργανο για τη δουλειά αυτή είναι το συκώτι, το οποίο αρχικά μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική) και στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), που διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Σύμφωνα με τους SOS Ιατρούς, περίπου το 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνουμε διασπάται από το συκώτι, και το 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.

Η ικανότητα του σώματός να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο μας. Οι άνδρες και οι γυναίκες επεξεργάζονται το αλκοόλ διαφορετικά και για το λόγο αυτό, το προτεινόμενο όριο μονάδων στις περισσότερες χώρες διαφέρει μεταξύ τους.

Επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία μας

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε, την κατάσταση της υγείας μας, τη σωματική μας διάπλαση, την ηλικία μας και το φύλο μας.

Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από κάποια άλλα. Ποια είναι αυτά και με ποιο τρόπο το αλκοόλ επιδρά στον οργανισμό μας, ακόμα και στην εξωτερική μας εμφάνιση;

Εγκέφαλος

Μπορεί αρχικά να μας προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο και συνήθως ακολουθείται από κατάθλιψη. Το αλκοόλ «κλέβει» νερό από τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και στις περιπτώσεις που έχουμε πιεί πολύ, όταν το σώμα ξεκινά το μεταβολισμό του αλκοόλ, μπορεί να αισθανθούμε ζαλάδα και πονοκέφαλο.

Καρδιά

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καταπονεί την καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και με τον καιρό να εξασθενήσει τους καρδιακούς μύες. Ωστόσο, η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Συκώτι

Το συκώτι είναι το όργανο που διασπά το αλκοόλ που καταναλώνουμε. Κάθε άνθρωπος μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με την ποσότητα του ενζύμου ADH που παράγει το συκώτι του. Συνήθως, οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά και για αυτόν τον λόγο ο αριθμός των προτεινόμενων μερίδων για τις γυναίκες είναι μικρότερος. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι το συκώτι μπορεί να διασπά μόνο μία μονάδα αλκοόλ περίπου την ώρα, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Το υπόλοιπο κυκλοφορεί στο αίμα, τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι να διασπαστεί όλο από το συκώτι. Όταν το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αλκοόλ που βρίσκεται στο σύστημά του, το ποσοστό αλκοολαιμίας αυξάνεται, προκαλώντας οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ, που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα τη λιποθυμία, το κώμα ή ακόμη και το θάνατο.

Αίμα και έντερα

Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτίες, κράμπες, κοιλιακούς πόνους και διάρροια. Η κατανάλωση τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα.

Όραση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν και να δείχνουν «ματωμένα». Επηρεάζει επίσης τα σήματα που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο, η όραση θολώνει και γίνεται δυσκολότερο να κρίνουμε τις αποστάσεις και τις ταχύτητες. Για το λόγο αυτό, σε πολλά τροχαία εμπλέκονται είτε οδηγοί είτε πεζοί, με υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

Ακοή

Μετά από αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι μας είναι πιο δύσκολο να ακούσουμε τους ήχους ή να εντοπίσουμε την πηγή τους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αυτός εξάλλου, είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνουν τόσα ατυχήματα με πεζούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Ομορφιά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα, δημιουργεί άσχημη αναπνοή ενώ οι υπερβολικές ποσότητες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Σιγά σιγά εμφανίζονται αντιαισθητικές φλέβες στη μύτη και τα μάγουλα. Το αλκοόλ εμποδίζει τον ύπνο REM, που είναι η πιο σημαντική φάση του ύπνου που μας ξεκουράζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.