ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αλλαντικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συντήρησή τους – Πόσο καιρό διατηρούνται στην κατάψυξη

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις

Αλλαντικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή συντήρησή τους – Πόσο καιρό διατηρούνται στην κατάψυξη

Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα αλλαντικά, είναι αρκετά ευπαθή τρόφιμα και η αποθήκευσή τους πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, προκειμένου να μην αναπτυχθούν μικροοργανισμοί.

Από άποψη ασφάλειας, τα αλλαντικά που είναι κατεψυγμένα στους -18°C ή κάτω, θα διατηρηθούν επ’ αόριστον.

Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα μικρόβια και άλλα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση είναι αδρανείς, δηλαδή δεν πολλαπλασιάζονται.

Έτσι, όταν γίνεται σωστός χειρισμός, αποθήκευση και απόψυξη, τα αλλαντικά μπορούν να καταναλωθούν ασφαλή ακόμη και μετά από πολύ μεγάλη αποθήκευση στην κατάψυξη, αναφέρει η διατροφολόγος, Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT.

Η ποιότητα των κατεψυγμένων αλλαντικών μπορεί να επηρεαστεί από εσωτερικές χημικές αντιδράσεις, έκθεση σε οξυγόνο ή ξήρανση λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης ή ακατάλληλης απόψυξης.

Οι αλλαγές ποιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν

  • αλλοιώσεις σε γεύση και οσμή
  • αλλαγές στο χρώμα
  • απώλεια υγρασίας

Γενικά, τα αλλαντικά μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για 1-2 μήνες. Εάν το διατηρήσετε περισσότερο, το προϊόν θα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά η ποιότητά του μπορεί να υποβαθμιστεί ελαφρά, λέει η Jones.

Εάν πρόκειται να καταψύξετε αλλαντικά, είναι καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Όσο περισσότερο τα αλλαντικά παραμένουν εκτός ψυγείου, τόσο πιο πιθανό είναι να χαλάσουν ή να μολυνθούν.

Οταν όμως αποψυχθούν πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα.

Τα συσκευασμένα αλλαντικά έχουν χρόνο διάρκειας ζωής που αναγράφεται στη συσκευασία και πρέπει να το κοιτάς.

Τα αλλαντικά κοπής εξαρτάται από το πότε ανοίχτηκε η συσκευασία στο κατάστημα. Τις φέτες ζαμπόν, γαλοπούλας, πάριζας, μορταδέλας κ.α., διατηρούνται σε σωστή συντήρηση (2- 4C) για 2-4 ημέρες και καλό θα είναι να χρησιμοποιείς για την αποθήκευσή τους γυάλινα τάπερ ή μπολ.

Και μη ξεχνάτε!

Όταν πρόκειται να βγάλετε από την κατάψυξη και να ξεπαγώσετε τα αλλαντικά, πάντα θα πρέπει από την προηγούμενη μέρα να βάζετε το προϊόν σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος ώστε να ξεπαγώνει σιγά σιγά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα τα υγρά ενός υλικού που ξεπαγώνει πρέπει να στάζουν μέσα στο σκεύος και όχι μέσα στο ψυγείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.