Η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA).

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα συστατικά αυτά, που υπάρχουν σε συνηθισμένα τρόφιμα, μπορεί να μας προστατεύουν από την άνοια κάθε αιτιολογίας. Η συνηθέστερη αιτία της είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη τους, όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα τους διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 7.283 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους.

Με βάση τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που αφορούσαν ορισμένα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες. Ύστερα τους παρακολούθησαν επί 16-17 χρόνια, καταγράφοντας την πορεία της υγείας τους.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Τα συστατικά αυτά είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η βήτα-κρυπτοξανθίνη. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη υπάρχουν σε αφθονία στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:

 • Το σπανάκι
 • Το μπρόκολο
 • Ο αρακάς
 • Η λαχανίδα (kale)

Η μελέτη έδειξε πως κάθε αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης κατά 17 μg/dl σχετιζόταν με μείωση κατά 7% του κινδύνου αναπτύξεως άνοιας.

Η βήτα-κρυπτοξανθίνη

Αντίστοιχα, η βήτα-κρυπτοξανθίνη υπάρχει σε αφθονία στα φρούτα με πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι:

 • Τα πορτοκάλια
 • Τα μανταρίνια
 • Η παπάγια
 • Οι λωτοί

Κάθε αύξηση των επιπέδων της κατά περίπου 10 μg/dl σχετιζόταν με μείωση κατά 14% των πιθανοτήτων να εκδηλώσουν οι εθελοντές άνοια.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως:

 • Το μορφωτικό επίπεδο
 • Το εισόδημα
 • Η φυσική δραστηριότητα

Τα αντιοξειδωτικά δρουν προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η προστασία αυτή έχει βρεθεί ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αφού μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολύ σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Στα νοσήματα αυτά ίσως πρέπει να προστεθεί και η άνοια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τις ακριβείς ποσότητες των προαναφερθέντων τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουμε για την προστασία του εγκεφάλου μας. Εκτιμούν, όμως, ότι η πρόσληψη πρέπει να είναι συστηματική και να προέρχεται από ποικιλία φρούτων και λαχανικών που θα καταναλώνονται καθημερινά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (American Academy of Neurology).