ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτά είναι τα είδη τσαγιού που μειώνουν το κοιλιακό λίπος

Το τσάι περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις

Αυτά είναι τα είδη τσαγιού που μειώνουν το κοιλιακό λίπος

Το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς θεωρείται το πιο επιβλαβές για την υγεία μας, καθώς βρίσκεται βαθιά στο σώμα, περιβάλλοντας τα ζωτικά όργανα. Ευτυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση ορισμένων βοτάνων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του επίμονου λίπους.

Δεν υπάρχει είδος τροφής ή ποτού που να μπορεί να νικήσει το λίπος της κοιλιάς από μόνο του, αλλά ορισμένα είδη περιέχουν κάποιες ενώσεις, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που σύμφωνα με τις μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κοιλιακού λίπους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το τσάι περιέχει φυσικά πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, μερικά από τα οποία έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα 5 τσάγια που περιορίζουν το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τις μελέτες
1. Πράσινο τσάι

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού – περίπου τέσσερα ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα – είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κοιλιακή παχυσαρκία από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν πράσινο τσάι.

Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες που έπιναν τακτικά πράσινο τσάι έχασαν περισσότερο συνολικό σωματικό βάρος από τους συμμετέχοντες που δεν έπιναν καθόλου, και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατεχινών πράσινου τσαγιού— αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα φύλλα του πράσινου τσαγιού—μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους όταν συνδυάζεται με την άσκηση.

Οι περισσότερες από τις ιδιότητες απώλειας βάρους του πράσινου τσαγιού, οφείλονται στις πλούσιες πολυφαινόλες του και σε μια υποομάδα αυτών των πολυφαινολών που είναι γνωστές ως κατεχίνες. Η περισσότερη κατεχίνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι είναι η ECGC, η οποία έχει συνδεθεί με την επιτάχυνση του μεταβολισμού .

Μπορείτε να βρείτε την EGCG και σε άλλους τύπους τσαγιού, αλλά το πράσινο τσάι έχει μακράν την υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των φυτικών ενώσεων που ενισχύουν το μεταβολισμό.

2. Τσάι Oolong

Το τσάι Oolong προέρχεται από τα ίδια φύλλα με το πράσινο και το μαύρο τσάι, αλλά είναι μερικώς οξειδωμένο, ενώ το πράσινο τσάι είναι μη οξειδωμένο και το μαύρο τσάι περνάει από πλήρη οξείδωση. Το Oolong παρασκευάζεται στεγνώνοντας τα φύλλα κάτω από τον ήλιο μέχρι να μαραθούν.

Η έρευνα δείχνει ότι το τσάι oolong περιέχει επίσης πολυφαινόλες που συνδέονται με ταχύτερο μεταβολισμό και μειωμένο κοιλιακό λίπος. Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στο πράσινο, το μαύρο και το oolong τσάι είχαν όλες την ικανότητα να βοηθούν στη μείωση του σπλαχνικού λιπώδους ιστού.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba διαπίστωσε μάλιστα ότι το τσάι oolong αύξησε τη διάσπαση του λίπους κατά περίπου 20% και συνέχισε να το κάνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

3. Μαύρο τσάι

Οι έρευνες έχουν συνδέσει το μαύρο τσάι με την απώλεια βάρους και τη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules σημειώνει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι έχουν ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και του σπλαχνικού λίπους.

Οι συμμετέχοντες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food & Function και έπιναν τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι κάθε μέρα για τρεις μήνες είδαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση στην περίμετρο της μέσης τους από όσους δεν έπιναν μαύρο τσάι.

4. Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι, είναι το πιο ευαίσθητο και λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού.

Το λευκό τσάι – μαζί με το πράσινο και το oolong – έχει βρεθεί ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει την οξείδωση του λίπους, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της προσπάθειας απώλειας βάρους.

Μια πρόσφατη έκθεση του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Food Safety & Health κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το λευκό τσάι είχε ευεργετική επίδραση στην απώλεια βάρους καθώς και στο σπλαχνικό λίπος ειδικότερα.

5. Τσάι Pu-erh

Ένα είδος κινέζικου μαύρου τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό ως pu-erh tea, έχει συνδεθεί με απώλεια βάρους ή μείωση λίπους σε αρκετές μελέτες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research έδειξε ότι οι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο που συμμετείχαν στη μελέτη και έπιναν τσάι pu-erh είδαν μια μικρή μείωση στο σωματικό λίπος και στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια άλλη μελέτη από τη Nutrition Research ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα από το τσάι pu-erh βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους, του ΔΜΣ και του σπλαχνικού λίπους σε ενήλικες Ιάπωνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.