ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για εξοικονόμηση ρεύματος κατά το μαγείρεμα

Οι πολίτες αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος για εξοικονόμηση ρεύματος κατά το μαγείρεμα

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη – αποτέλεσμα των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης -, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση με στόχο μια μικρή οικονομική ανακούφιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Energy Saving Trust, περίπου το 1/5 του συνολικού ηλεκτρισμού ενός νοικοκυριού καταναλώνεται στην κουζίνα.

Δεδομένων των παραπάνω, το BBC προτείνει μία απλή ιδέα για εξοικονόμηση ρεύματος όταν μαγειρεύουμε, η οποία όμως ίσως έχει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι φανταζόμασταν.

Όπως εξήγησε στο BBC ο δρ. Κρίστιαν Ρέινολντς, λέκτορας στο Κέντρο Διατροφικών Πολιτικών του βρετανικού πανεπιστημίου City, υπάρχει μία πολύ απλή συνήθεια που μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ρεύματος και αυτή δεν είναι άλλη από το να μαγειρεύουμε έχοντας κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.  

«Μαγειρεύοντας σε ένα σκεύος με κλειστό το καπάκι θα “παγιδεύσετε” τη θερμότητα, επομένως το φαγητό θα είναι έτοιμο πιο γρήγορα, ενώ και η ένταση θα μπορεί να είναι χαμηλότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μαγειρεύοντας με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας ξοδεύουμε κατά 30% λιγότερη ενέργεια, από ό,τι εάν είχαμε αφήσει το καπάκι ανοιχτό.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλουμε να βράσουμε νερό, προκειμένου στη συνέχεια να μαγειρέψουμε ρύζι ή μακαρόνια.

Παράλληλα, ο δρ. Κρίστιαν Ρέινολντς πρόσθεσε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό μέγεθος στα μαγειρικά μας σκεύη, ανάλογα με την ποσότητα φαγητού που θέλουμε να μαγειρέψουμε.

«Το να γεμίσετε μία κατσαρόλα 20 λίτρων, έτσι ώστε να βράσετε μακαρόνια για ένα άτομο είναι σπατάλη χρημάτων», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο πιο οικονομικός τρόπος για να βράζουμε νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι με τη βοήθεια του βραστήρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του York στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Food», το βράσιμο μίας κούπας νερού χρησιμοποιώντας μία κατσαρόλα απαιτεί το διπλάσιο χρόνο και την τριπλάσια σχεδόν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με το αν είχαμε χρησιμοποιήσει ένα βραστήρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.