ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώτε το πρωινό σας για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2

«Η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων»

Δείτε μέχρι τι ώρα πρέπει να τρώτε το πρωινό σας για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με άτομα που τρώνε πρωινό πριν τις 8 π.μ.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης που ακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε μια γαλλική έρευνα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και το πότε το τρώμε.

Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2019 πέτυχαν ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές;

  • Πέτυχαν (5%, 697 Votes)
  • Απέτυχαν (90%, 13.876 Votes)
  • Μέτρια αποτελέσματα (4%, 690 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 117 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.380

Loading ... Loading ...

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα.

Αλλά ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός: η ώρα που τρώμε.

“Γνωρίζουμε ότι η ώρα των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων. Αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος ή νηστείας και του διαβήτη τύπου 2”, είπε η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια και πρώτη συγγραφέας στην μελέτη.

Σε αυτήν την μελέτη, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της συχνότητας και του χρόνου γευμάτων με την επίπτωση του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά αρχεία διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο επτά χρόνια).

Πρωινό νωρίς, δείπνο εξίσου νωρίς

Υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα όσων έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 το πρωί, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό πριν τις 8 το πρωί.

“Βιολογικά, αυτό είναι λογικό, καθώς η παράλειψη πρωινού είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης”, εξηγεί η Palomar-Cros.

“Και είναι σύμφωνο με δύο μετα-αναλύσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, προσθέτει.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι:

Το βραδινό γεύμα αργά (μετά τις 22:00) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώτε πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη επίπτωση της νόσου.

Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με ένα πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και ένα βραδινό εξίσου νωρίς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα πρώτο γεύμα πριν από τις 8 το πρωί και ένα τελευταίο γεύμα πριν από τις 7 το απόγευμα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2”, καταλήγει ο Μανώλης Κογεβίνας, Έλληνας ερευνητής του ISGlobal και συν-συγγραφέας της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.