Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Δείτε ποια είναι τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά

Για να μην αρρωστήσετε το καλοκαίρι

Δείτε ποια είναι τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά

Υπάρχουν 7 συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ωμά.

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αλεξάντρα Μυρσιέ, αποκάλυψε τη λίστα της με τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά, ώστε μην αρρωστήσουμε το καλοκαίρι.

Οι σαλάτες και τα πολύχρωμα κομμένα υλικά ανταγωνίζονται σε φρεσκάδα όταν δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα που είναι λίγο ή σχεδόν καθόλου μαγειρεμένα μπορεί πραγματικά να βλάψουν τον οργανισμό σας.

«Το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Όταν καταναλώνουμε ωμά τρόφιμα, ιδιαίτερα ζωικές πρωτεΐνες, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων ή ακόμη και σοβαρότερων παθολογιών», προειδοποιεί η Μυρσιέ.

Εμετοί, διάρροιες, κοιλιακές κράμπες, πυρετός, πονοκέφαλοι… Μόλις εμφανιστεί η λοίμωξη, τα συμπτώματα δεν αργούν να εκδηλωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδικός τονίζει ότι αρκετά ωμά τρόφιμα «πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται».

Κουκιά

«Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, τα κουκιά μπορεί να προκαλέσουν αιμόλυση, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα», εξηγεί η διαιτολόγος.

Κόκκινα φασόλια

Χρησιμοποιούνται σε καλοκαιρινές κρύες σαλάτες ή στο chili con carne, όμως τα ωμά κόκκινα φασόλια αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

«Το μαγείρεμα αδρανοποιεί μια τοξίνη που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και η οποία προκαλεί έντονους εμετούς», προειδοποιεί η Αλεξάντρα Μυρσιέ.

Ψάρια και θαλασσινά

Προσοχή στους κινδύνους για λιστερίωση ή ηπατίτιδα A. «Αν επιθυμεί κανείς να καταναλώσει ψάρια και θαλασσινά ωμά, είναι απολύτως απαραίτητο να τα καταψύξει πρώτα.

Η κατάψυξη επιτρέπει την εξουδετέρωση μέρους των παθογόνων μικροοργανισμών που ενδέχεται να προκαλέσουν λοιμώξεις», επισημαίνει η διατροφολόγος.

Κρέατα

Ακόμα κι αν συνηθίζετε τα μπάρμπεκιου και τις βραδιές με φίλους, απαιτείται προσοχή. Τα ταρτάρ με ωμό κρέας και το καρπάτσιο πρέπει να αποφεύγονται.

«Τα κρέατα, ιδιαίτερα το κοτόπουλο και το χοιρινό, περιέχουν αρκετά βακτήρια, όπως το E. Coli, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και τη Σαλμονέλα, τη Λιστέρια…», τονίζει η ίδια.

Αυγά

Είτε πρόκειται για croque-monsieur είτε για σαλάτα, είναι εύκολο να μπει κανείς στον πειρασμό να βάλει ένα μελάτο αυγό στο πιάτο του.

«Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι υπαρκτός και ιδιαίτερα σοβαρός για τις εγκύους», αποκαλύπτει η Αλεξάντρα Μυρσιέ.

Πατάτα

Παρά τη φαινομενικά αθώα της εμφάνιση, «η πατάτα περιέχει σολανίνη, μια τοξική ένωση που αδρανοποιείται μόνο με το μαγείρεμα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, γιατί η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει πεπτικές και νευρολογικές διαταραχές», τονίζει η ειδικός.

Ορισμένα μανιτάρια

Τέλος, προσοχή στα καρπάτσιο με μανιτάρια. «Ορισμένα μανιτάρια είναι τοξικά όταν καταναλώνονται ωμά, αλλά γίνονται ακίνδυνα μόλις μαγειρευτούν.

Οπότε ο κίνδυνος μπορεί να είναι σοβαρός. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός φαρμακοποιού», καταλήγει η διατροφολόγος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.