ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε πώς θα χάσετε κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας

Τι να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη νηστεία

Δείτε πώς θα χάσετε κιλά κατά τη διάρκεια της νηστείας

Είναι ευρέως γνωστό πώς η νηστεία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό μια μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά οι ρίζες της είναι βαθύτερες, όχι ως μια στρατηγική αδυνατίσματος, αλλά ως μια θρησκευτική τελετουργία που τιμάται στο χρόνο.

Η νηστεία, περιλαμβάνει την αποχή από το φαγητό ή το ποτό ως μέσο αναζήτησης φώτισης, ενασχόλησης με τον αυτοστοχασμό, τον καθαρισμό του πνεύματος και την ενθάρρυνση συμπόνια.

Τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά.

Ενδεικτικά, λόγω της αποφυγής των ζωικών τροφίμων, μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, λαδερών και μονοακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, ταχίνι, ελαιόλαδο), τότε το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Πριν την νηστεία

Αντιμετωπίστε τυχόν ιατρικές ανησυχίες

Ενώ η νηστεία είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, το να μείνουν χωρίς φαγητό ή ποτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για άτομα που ζουν με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και η νεφρική νόσος, λέει στο weightwatchers.com, η Uma Naidoo, MD, διευθύντρια ψυχιατρικής διατροφής και τρόπου ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Για αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα υγείας, ώστε να σας βοηθήσει να κάνετε στρατηγική με ασφάλεια. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε ένα φάρμακο που πρέπει να καταναλωθεί μαζί με το φαγητό, μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα κατάλληλο δοσολογικό σχέδιο πριν ξεκινήσει η περίοδος νηστείας.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας

Ενισχύστε τον ύπνο

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου νηστείας, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως, λέει η Δρ Naidoo. Για να διατηρήσετε την ενέργειά σας στη διάρκεια της ημέρας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας με 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ—τηρώντας μια κανονική ώρα ύπνου και βελτιστοποιώντας το περιβάλλον ύπνου σας μπορούν και οι δύο να βοηθήσουν να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Μειώστε τον ιδρώτα

Οι επίπονες προπονήσεις σίγουρα δεν είναι ιδανικές απουσία φαγητού ή νερού, λέει η Δρ Naidoo. Αντίθετα, συνιστά πιο ήπιες μορφές κίνησης τις ώρες της νηστείας, όπως περπάτημα ή ελαφριά γιόγκα. Μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να προγραμματίζετε τη σωματική δραστηριότητα για μια ώρα της ημέρας που θα είστε πιο δυνατοί – ας πούμε, αμέσως μετά το πρωινό σας γεύμα.

Κράτα το μυαλό σου μακριά από διατροφικούς…πειρασμούς

Εάν η κοιλιά σας που γκρινιάζει φέρνει στο μυαλό φαντασιώσεις πίτσας ή κέικ σοκολάτας, προσπαθήστε να μην κρίνετε τις σκέψεις. (Είσαι άνθρωπος!) Αντίθετα, ανακατευθύνετέ τους από την όρεξή σας στους βαθύτερους λόγους σας για να ασχοληθείτε με τη νηστεία, λέει η Δρ Naidoo, «Είτε μέσω προσευχής, ενός διαλογισμού, μιας άσκησης αναπνοής ή μιας ενσυνείδητης πρακτικής που απολαμβάνετε, εστιάστε την προσοχή σας στο νόημα αυτού που κάνετε».

Παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε

Αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε να νιώσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, δεν πρέπει επίσης να περιμένετε να αισθανθείτε άσχημα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα – εάν είστε ζαλισμένοι, νευριασμένοι, ναυτίες ή απλά γενικά αδιαθεσία, η νηστεία μπορεί να μην είναι ασφαλής. Καλέστε το γιατρό σας.

Μετά τη νηστεία

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μετά από πολλές ώρες χωρίς διατροφή, το σώμα σας χρειάζεται την καλύτερη τροφή που μπορεί να πάρει. Η πλήρωση με μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

«Ένας γενικός υγιεινός εμπειρικός κανόνας είναι να θεωρούμε κάθε πιάτο ως 80% φυτικής προέλευσης», λέει η Δρ Naidoo. Συνιστά να ολοκληρώνετε το γεύμα σας μετά το γρήγορο γεύμα με άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως σολομό, κοτόπουλο και αυγά για να υποστηρίξετε τον κορεσμό, καθώς και τροφές που περιέχουν υγιή λίπη —όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόρους και ξηρούς καρπούς—για περαιτέρω υποστηρίξτε την ευημερία σας και μετρήστε το πηλίκο ικανοποίησης.

Θυμηθείτε να ενυδατώνεστε

Εάν περάσατε μια ολόκληρη μέρα χωρίς ποτό, φροντίστε να πίνετε νερό τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος μετά το νηστίσιμο γεύμα σας συμβουλεύει η Δρ Naidoo.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το αλκοόλ αφυδατώνει, οπότε προσπαθήστε να το αποφύγετε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Και αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέραμε πριν από λίγο; Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σβήσετε τη δίψα σας! Πορτοκάλια, μήλα, ντομάτες, αγγούρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι μόνο μερικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.