Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Δείτε πόσα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορείτε να τρώτε την ημέρα

Πώς να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Δείτε πόσα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορείτε να τρώτε την ημέρα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς, αλλά και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού μας, οδηγώντας σε καρκίνο.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, επίσης, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα δαμάσκηνα περιέχουν πάνω από τη διπλάσια ποσότητα πολυφαινολών σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα.

Παράλληλα, τα δαμάσκηνα περιέχουν πάνω από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αναλυτικά, τα θρεπτικά τους συστατικά τους είναι τα εξής:

  • Φυτικές ίνες: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους περιέχουν σορβιτόλη, η οποία είναι μια αλκοόλη σακχάρου με φυσικά καθαρτικά αποτελέσματα.
  • Βιταμίνες: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μικρές ποσότητες βιταμίνης C.
  • Μέταλλα: Τα δαμάσκηνα αποτελούν καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό, που συμμετέχουν σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η μεταφορά του οξυγόνου, ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης και την ενίσχυση της ενέργειας.

Πόσα να τρώτε

Η κατάλληλη ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τις διατροφικές ανάγκες του καθενός. Ωστόσο, για τους περισσότερους ενήλικες, η κατανάλωση 4-6 αποξηραμένων δαμάσκηνων (περίπου 40 γραμμάρια) την ημέρα θεωρείται ασφαλής.

Η συγκεκριμένη ποσότητα παρέχει περίπου 3-4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ προσφέρει ενέργεια χωρίς να προκαλεί υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τους.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα, ενδέχεται να εμφανιστούν στομαχικές διαταραχές, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια, λόγω της σερβιτόλης και των αδιάλυτων φυτικών ινών.

Πώς να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα δαμάσκηνα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να προστεθούν σε σαλάτες, βρώμη, γιαούρτι ή ακόμα και σε μαγειρευτά φαγητά συνοδεία ξηρών καρπών (π.χ. χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα και καρύδια).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.