ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διαβήτης τύπου 2: Τα οφέλη που θα έχετε αν χάσετε τα περιττά σας κιλά

Τι έδειξε νέα μελέτη σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι αδυνάτισαν σημαντικά

Διαβήτης τύπου 2: Τα οφέλη που θα έχετε αν χάσετε τα περιττά σας κιλά

Οι ασθενείς με διαβήτη που χάνουν τα περιττά τους κιλά για να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα τους, αποκομίζουν και άλλα σημαντικά οφέλη, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η σημαντική απώλεια βάρους όχι μόνο θέτει σε ύφεση τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων σοβαρών επιπλοκών.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι το αδυνάτισμα προστατεύει από τις επιπλοκές του διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας 5.145 υπέρβαρων ή παχύσαρκων πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη.

Ο διαβήτης αυτός σχετίζεται με τα περιττά κιλά, γι’ αυτό συνήθως αναπτύσσεται με την πρόοδο της ηλικίας.

Τα ευρήματα

Το σχεδόν 18% των συμμετεχόντων στη μελέτη που τήρησαν πιστά ένα πρόγραμμα εντατικής δίαιτας και γυμναστικής, έχασαν τα περιττά τους κιλά και ρύθμισαν το σάκχαρό (γλυκόζη) αίματος σε σημείο να μην χρειάζονται πλέον φάρμακα.

Ταυτοχρόνως όμως παρουσίασαν μείωση κατά 40% στον κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια και 33% στον κίνδυνο νεφρικής νόσου. Επιπλέον, όσο περισσότερο παρέμενε σε ύφεση ο διαβήτης τους, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος επιπλοκών που διέτρεχαν.

Στην πραγματικότητα, όσοι παρέμειναν σε ύφεση επί τουλάχιστον 4 χρόνια είχαν:

  • 49% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας
  • 55% χαμηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου

Οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ύφεση του διαβήτη τους εάν:

  • Δεν έπασχαν επί πολλά χρόνια από αυτόν
  • Είχαν περισσότερο έλεγχο του σακχάρου τους
  • Έχασαν πολλά περιττά κιλά

Δεν είναι εύκολη η διατήρηση

Ωστόσο η διατήρηση της ύφεσης δεν είναι εύκολη. Μόνο το 3% όσων την επέτυχαν, εξακολουθούσαν να την έχουν τον όγδοο χρόνο της μελέτης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η βραχύβια ύφεση σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και νεφροπάθειας.

Επομένως, είναι προτιμότερο να επιτύχει ένας ασθενής έστω και προσωρινή ύφεση, παρά καθόλου, λένε οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συσχετίζει την ύφεση του διαβήτη με τη μείωση των σχετιζομένων με αυτόν επιπλοκών. Το εύρημα αυτό είναι ενθαρρυντικό για τους ασθενείς που προσπαθούν να χάσουν τα περιττά τους κιλά, για να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους», δήλωσε επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Πληθυσμιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής & Επιστημών Υγείας της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη μας υπενθυμίζει ότι είναι δύσκολη η απόκτηση και διατήρηση νέου βάρους και ύφεσης. Όταν, όμως, επιτυγχάνεται, σχετίζεται με σημαντικά οφέλη», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.