ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εγκυμοσύνη: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από επικίνδυνη επιπλοκή λέει νέα μελέτη

Από ποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης προστατεύει η μεσογειακή διατροφή

Εγκυμοσύνη: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από επικίνδυνη επιπλοκή λέει νέα μελέτη

Η διατροφή της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της εγκυμοσύνης και η μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα που μπορεί να ακολουθήσει, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τις εγκύους να προστατευτούν από την υπέρταση της κυήσεως και την προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία είναι μία επιπλοκή που παρατηρείται στο 3-5% των κυήσεων. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και των πρωτεϊνών στα ούρα. Είναι μία σοβαρή κατάσταση διότι, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην έγκυο και το έμβρυο. Επιπλέον, αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιοπάθειας της γυναίκας.

«Είναι λίγες οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές για την προεκλαμψία που παρέχουν ουσιώδες όφελος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anum Minhas, ακαδημαϊκή υπότροφος Μαιευτικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη. «Η μοναδική οριστική θεραπεία είναι ο τερματισμός της κύησης, που συχνά οδηγεί σε πρόωρο τοκετό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα νέα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τις μέλλουσες μητέρες».

Η νέα μελέτη

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια και όσπρια. Περιέχει επίσης άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως και λογικές ποσότητες ελαιολάδου. Η Dr. Minhas και οι συνεργάτες της εξέτασαν αν αυτό το διαιτολόγιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη.

Στην μελέτη τους ενέταξαν 8.507 εγκύους, ορισμένες εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Οι ερευνητές τους έδωσαν μία βαθμολογία, βάσει της τήρησης ή μη των επιταγών της μεσογειακής διατροφής.

Συνολικά το 10% από αυτές εκδήλωσαν προεκλαμψία. Ωστόσο ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 22% σε όσες τηρούσαν πιστά την μεσογειακή διατροφή. Η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις γυναίκες υψηλού κινδύνου.

Και άλλα οφέλη

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει επίσης τις εγκύους από

  • Τον πρόωρο τοκετό
  • Την απόκτηση μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο η καρδιαγγειακή νόσος, ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Έτσι οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να δρα προστατευτικά και εναντίον της προεκλαμψίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, υποδηλώνουν πως όντως η διατροφή αυτή δρα προστατευτικά, κατέληξε η Dr. Minhas.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.