ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ειδικοί αποκαλύπτουν τους χειρότερους τρόπους για να αδυνατίσετε

Τρεις ειδικοί από τις ΗΠΑ εξηγούν ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα

Ειδικοί αποκαλύπτουν τους χειρότερους τρόπους για να αδυνατίσετε

Ανεβαίνετε στην ζυγαριά και εκπλήσσεστε δυσάρεστα, διότι το βάρος σας έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς να το αντιληφθείτε. Σίγουρα θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά το ταχύτερο δυνατόν, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο εφικτό.

Όπως πολλοί έχουν διαπιστώσει, είναι εύκολο να πάρει κάποιος βάρος, άλλο πολύ πιο δύσκολο να το χάσει. Γιατί; Πιθανώς διότι κάνει ορισμένα λάθη που σαμποτάρουν από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά του.

Η ψυχολόγος Dr. Susan Albers, η διαιτολόγος Beth Czerwony και η αθλητική φυσιολόγος Katie Lawton, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγούν ποιοι είναι οι χειρότεροι τρόποι για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος.

Θέτετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Το να αποφασίσετε να χάσετε 5 κιλά σε δύο εβδομάδες δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Ούτε καν το να θέσετε ως στόχο τα 5 κιλά τον μήνα.

Μελέτες έχουν κατ’ επανάληψιν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να χάνει 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα, αναλόγως με τον τύπο του σώματος. Επιπλέον, αυτή η βαθμιαία απώλεια είναι πιο πιθανό να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις συνήθειές σας, ώστε να μην ξαναπαχύνετε.

Βασίζεστε σε λάθος δίαιτες

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με κάθε δίαιτα που κάνει εξωφρενικούς ισχυρισμούς (π.χ. λιώνει το λίπος) ή βασίζεται σε ένα τρόφιμο (π.χ. η δίαιτα του γκρέιπ φρουτ). Το ίδιο και με κάθε δίαιτα που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες) και εστιάζει μόνο σε πρωτεΐνες ή λιπαρά.

Αυτού του είδους οι δίαιτες ίσως παράσχουν κάποια αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι αναποτελεσματικές, αναφέρει η Dr. Czerwony. Επιπλέον, μπορεί να στερήσουν πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό σας ή να σας οδηγήσουν σε μια δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό που δύσκολα θα διορθώσετε.

Εξίσου επιφυλακτικοί να είστε και με οποιαδήποτε δίαιτα συνιστούν διάσημοι οι οποίοι δεν έχουν καμία πιστοποιημένη σχέση με τη διατροφή, το αδυνάτισμα, τη γυμναστική.

Χρησιμοποιείτε τις ενοχές ως κίνητρο

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, σταματήστε να σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας επειδή πάχυνε. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι νιώθουν ενοχές για το σωματικό βάρος τους, είναι πιθανότερο να αποκτήσουν ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και να παχύνουν κι άλλο.

Παραλείπετε γεύματα

Πολλοί νομίζουν ότι θα τρώνε λιγότερο, εάν τρώνε σπανιότερα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο η τροφή είναι η καύσιμη ύλη για τον οργανισμό και εκείνος θα βρει τρόπο να εφοδιαστεί με όση χρειάζεται. Ακόμα λοιπόν κι αν κάνετε διαλειμματική διατροφή, είναι σημαντικό να κάνετε τουλάχιστον τρία κύρια γεύματα μέσα στο οκτάωρο που συνήθως μπορείτε να τρώτε.

Παθαίνετε εμμονή με τη ζυγαριά

Η ζυγαριά είναι απλώς ένα εργαλείο στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, όχι όπλο, επισημαίνει η Dr. Albers. Δεν θα χάσετε πιο γρήγορα τα κιλά που θέλετε επειδή ζυγίζεστε πρωί και βράδυ. Ούτε πρέπει να μειώνετε ολοένα περισσότερο το φαγητό που τρώτε επειδή θέλετε οπωσδήποτε να χάνετε κάθε μέρα λίγο βάρος. Να θυμάστε πως όποιος χάνει γρήγορα βάρος, δεν χάνει λίπος. Χάνει κυρίως άπαχη μυϊκή μάζα και νερό. Επομένως, μόλις σταματήσει την δίαιτα, θα ξαναπαχύνει γρήγορα.

Κάνετε υπερβολική γυμναστική

Η άσκηση σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος. Το να «λιώνετε» όμως στον κυλιόμενο διάδρομο ή κάνοντας βάρη για να χάσετε γρήγορα κιλά, δεν συνιστάται.

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, τονίζει η Dr. Lawton.

Γυμνάζεστε σκληρά, αλλά τρώτε λίγο

Όταν η άσκηση συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, που δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού, είναι πιθανό να έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το σώμα θα αποθηκεύει λίπος και θα καίει μυϊκή μάζα», εξηγεί η Dr. Lawton. «Αυτό όμως οδηγεί σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και το σωματικό βάρος μπορεί να αυξηθεί αντί να μειωθεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.