
Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, αποκάλυψαν ότι ακόμη και τα φαγητά που οι περισσότεροι θεωρούν «υγιεινά» μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους τροφικών λοιμώξεων.
Όπως τονίζουν μάλιστα σαλάτες, φυτρώματα (sprouts) και αλλαντικά συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που αποφεύγουν να καταναλώνουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μπιλ Μάρλερ, δικηγόρος από το Σιάτλ με δεκαετίες εμπειρίας σε μεγάλες υποθέσεις τροφικών δηλητηριάσεων, ο οποίος δήλωσε ότι παραγγέλνει καλοψημένα τα μπέργκερ και τις μπριζόλες του και αποφεύγει πλήρως τις έτοιμες σαλάτες σε σαλούλες, τα κομμένα φρούτα, τα αλλαντικά, τα έτοιμα γεύματα και τα ωμά φυτρώματα, λόγω της συχνής σύνδεσής τους με επιδημίες λιστέριας, E. coli και σαλμονέλας.
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν μαζί του.
Ο Bryan Quoc Le, επιστήμονας τροφίμων της Mendocino Food Consulting στην Καλιφόρνια, εξήγησε μιλώντας στο Fox News ότι τα φυλλώδη λαχανικά συχνά μολύνονται νωρίς στην αλυσίδα παραγωγής και καταναλώνονται ωμά, χωρίς θερμική επεξεργασία που θα εξουδετέρωνε τα παθογόνα.
Η λίστα με τα προβληματικά είδη αντικατοπτρίζει το πώς έχουν μετατοπιστεί τα πρότυπα επιδημιών με την πάροδο του χρόνου, αναφερόμενος στους κινδύνους από τον κιμά που πλέον έχουν μειωθεί λόγω των προδιαγραφών στον έλεγχο και το ψήσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 1990 τα χάμπουργκερ θεωρούνταν η μεγαλύτερη απειλή, μετά από μία επιδημία E. coli το 1993 από την οποία 170 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ έχασαν τη ζωής του 4 παιδιά.
Ωστόσο, αυστηρότεροι έλεγχοι και κανονισμοί μείωσαν σημαντικά τα περιστατικά που σχετίζονται με το μοσχαρίσιο κιμά.
Σήμερα, σύμφωνα με τον ειδικό ασφάλειας τροφίμων Τζέισον Ρις, το μαρούλι και τα φυλλώδη λαχανικά προκαλούν περισσότερες επιδημίες, επειδή καλλιεργούνται συχνά κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες, μπορεί να μολυνθούν από νερό άρδευσης και καταναλώνονται ωμά.
Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν ετησίως από τροφιμογενείς ασθένειες, με 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Παρότι η αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα θεωρείται από τις ασφαλέστερες παγκοσμίως, οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλές τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να προληφθούν και επισημαίνουν ότι η σωστή υγιεινή, το σωστό μαγείρεμα των κρεάτων, η προσοχή στα «έτοιμα» προϊόντα, και η κοπή των λαχανικών στο σπίτι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.