ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έρευνα: Όσοι κάνουν διαλειμματική νηστεία έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια

Οι περισσότεροι ακολουθούν τον κανόνα του 16:8 - Μένουν 16 ώρες νηστικοί και κάνουν όλα τα γεύματά τους τις υπόλοιπες 8

Έρευνα: Όσοι κάνουν διαλειμματική νηστεία έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια

Επιστήμονες από την Σαγκάη, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι κάνουν διαλειμματική νηστεία, καταναλώνοντας όλο το φαγητό τους εντός χρονικό περιθωρίου 8 ωρών και μένοντας νηστικοί τις υπόλοιπες 16 ώρες του 24ωρου έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στην κατανάλωση τροφής διακοπτόμενα μέσα στην ημέρα.

Οι θιασώτες της καταναλώνουν τροφή μόνο μερικές από τις ώρες του 24ωρου (κυμαίνονται από 4 έως 12).

Οι περισσότεροι ακολουθούν τον κανόνα του 16:8. Μένουν, δηλαδή, 16 ώρες νηστικοί και κάνουν όλα τα γεύματά τους τις υπόλοιπες 8.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται βραχυπρόθεσμα διάφοροι δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, όπως:

  • Η αρτηριακή πίεση
  • Τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα
  • Τα επίπεδα της χοληστερόλης

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης θέλησαν να εξετάσουν και τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της. Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 20.000 εθελοντές, μέσης ηλικίας 49 ετών.

Οι εθελοντές συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε μία συνεχιζόμενη έρευνα (λέγεται NHANES).

Τα δεδομένα που ανέλυσαν οι επιστήμονες αφορούν παρακολούθηση επί έως και 17 χρόνια (μέσος όρος τα 8 χρόνια). Άλλοι από τους συμμετέχοντες έκαναν διαλειμματική διατροφή ακολουθώντας τον κανόνα 16:8 και άλλοι όχι.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν όλο το φαγητό τους εντός χρονικού περιθωρίου 8 ετών, είχαν κατά 91% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια.

Αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και όσοι ήσαν καρδιοπαθείς ή έπασχαν από καρκίνο.

Στους καρδιοπαθείς, η κατανάλωση φαγητού εντός περιθωρίου 8-10 ωρών το 24ωρο, συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 66% του κινδύνου θανάτου από:

  • Καρδιοπάθεια
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Επιπλέον, η διαλειμματική νηστεία δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Για τους ασθενείς με καρκίνο, εξ άλλου, η κατανάλωση φαγητού εντός 16 ωρών απεδείχθη ότι σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Victor Wenze Zhong, καθηγητής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong.

«Μολονότι αυτό το είδος διατροφής είναι δημοφιλές για τα δυνητικά βραχυπρόθεσμα οφέλη του, η μελέτης μας δείχνει ότι δεν σχετίζεται με παράταση της ζωής μακροπρόθεσμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο Ετήσιο Συνέδριο «Επιδημιολογία & Πρόληψη, Τρόπος Ζωής & Καρδιομεταβολικές Επιστημονικής Συνεδρίες» (EPI/Lifestyle 2024) της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.