ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ιταλία έκανε αποδεκτή την πώληση αλεύρων από έντομα για κατανάλωση από ανθρώπους – Η «πονηρή» σημείωση για μην τρομάζει

Γι αυτό μάλλον δεν υπολογίζει η ΕΕ τους αγρότες

Η Ιταλία έκανε αποδεκτή την πώληση αλεύρων από έντομα για κατανάλωση από ανθρώπους – Η «πονηρή» σημείωση για μην τρομάζει

Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα που εκτρέφονται βιομηχανικά.

Μάλλον γι αυτό δεν υπολογίζουν τους αγρότες.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.

Η Nutrinsect θεωρεί ότι άνοιξε με τον τρόπο αυτό μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων καθώς το -όπως λέει- γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από τρόφιμα.

Εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από το 2020 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στην κεντρική Ιταλία, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν για να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

Το αλεύρι θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσες δραστηριοποιούνται στο catering, αναφέρει ο Guardian. Θα πωλείται επίσης στο Διαδίκτυο προς 6 ευρώ το πακέτο.

Όσο για τη γεύση, η εταιρεία λέει ότι «μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».

Η ΕΕ έχει εγκρίνει την πώληση εντόμων (γρύλων, ακριδών και προνυμφών ενός είδους σκαθαριών) για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023.

Η Ιταλία αντέδρασε έντονα στην απόφαση καταθέτοντας κανονισμούς που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα από έντομα θα μείνουν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.

Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί επισημοποιήθηκαν στα τέλη του 2023, η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε, επιβάλλοντας την σαφή αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος.

Απαιτεί ακόμη να χρησιμοποιείται στις συσκευασίες η ονομασία Acheta domesticus, η επιστημονική ονομασία για το γρύλο του σπιτιού, ώστε να είναι λιγότερο τρομακτική για τον καταναλωτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα έντομα θεωρούνται ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες και βιώσιμος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών. Οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.