ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί να μειώσει άγχος και κατάθλιψη

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί να μειώσει άγχος και κατάθλιψη

Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συναισθημάτων του άγχους και της κατάθλιψης, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία αναφέρουν ότι νεαροί ενήλικες που λάμβαναν δόση 50 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση από βιταμίνη Β6 ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος και κατάθλιψη μετά από ένα μήνα.

Τι είναι η βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια και επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Αυξάνει επίσης την παραγωγή GABA (Γάμμα-Αμινοβουτυρικό Οξύ) στο σώμα, μια χημική ουσία που μπλοκάρει τα ερεθίσματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται φυσικά σε μια ποικιλία τροφών, όπως ο σολομός, ο τόνος, τα ρεβίθια και οι μπανάνες.

“Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων που μεταφέρουν πληροφορίες και των ανασταλτικών νευρώνων, που αποτρέπουν την υπερβολική δραστηριότητα”, λέει ο δρ. David Field από το πανεπιστήμιο του Reading. “Πρόσφατες θεωρίες έχουν συνδέσει τις διαταραχές της διάθεσης και κάποιες άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις με μια διαταραχή αυτής της ισορροπίας, συχνά προς την κατεύθυνση των αυξημένων επιπέδων εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να παράγει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο, που αναστέλλει τις παρορμήσεις στον εγκέφαλο. Η μελέτη μας συνδέει αυτό το κατευναστικό αποτέλεσμα με μειωμένο άγχος μεταξύ των συμμετεχόντων”.

Η μελέτη παρέχει στοιχεία που λείπουν σε προηγούμενες μελέτες ως προς το πού ακριβώς οφείλονται οι επιδράσεις των πολυβιταμινών στην μείωση του στρες.

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο, είτε συμπληρώματα βιταμίνης Β6, ή Β12 σε δοσολογία 50 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, περίπου 70 mg. Κάθε συμμετέχων έπαιρνε ένα δισκίο την ημέρα με το φαγητό. Η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αλλά η Β6 έδειξε μια στατιστικά αξιόπιστη διαφορά.

Υπάρχει κίνδυνος από την λήψη υπερβολικής ποσότητας Β6;

Με ειδικά τεστ στο τέλος της δοκιμής οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα αυξημένα επίπεδα GABA σε συμμετέχοντες που έλαβαν βιταμίνη Β6, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι τα συμπληρώματα μείωσαν το άγχος.

Ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να μην λαμβάνουν υπερβολικά υψηλή δόση (πάνω από 200mg την ημέρα) καθώς μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίσθησης στα χέρια και τα πόδια. Σε λίγες περιπτώσεις, αυτό έχει γίνει μόνιμο σε άτομα που έχουν λάβει πολύ μεγάλες δόσεις για αρκετούς μήνες.

“Πολλά τρόφιμα, όπως ο τόνος, τα ρεβίθια και πολλά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν βιταμίνη Β6. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν τη δοκιμή υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα θα ήταν απαραίτητα για να επιτευχθεί θετική επίδραση στη διάθεση”, είπε ο ο δρ. Φιλντ και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η επίδραση της βιταμίνης Β6 στο άγχος στην μελέτη μας ήταν αρκετά μικρή σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς από τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή προκαλούν πολύ λιγότερες δυσάρεστες παρενέργειες από τα φάρμακα, και έτσι στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να τις προτιμούν ως ιατρική παρέμβαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να γίνει όλο αυτό μια ρεαλιστική επιλογή, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό άλλων διατροφικών παρεμβάσεων που ωφελούν την ψυχική ευεξία, επιτρέποντας στο μέλλον να συνδυαστούν διαφορετικές διατροφικές παρεμβάσεις για να παρέχουν καλύτερα αποτελέσματα. Μια πιθανή επιλογή θα ήταν να συνδυάσει κανείς συμπληρώματα βιταμίνης Β6 με Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για να ενισχύσει την επίδρασή τους”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.