ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει σημαντική βελτίωση στην απόδοσή μας στην προπόνηση

Τι αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει σημαντική βελτίωση στην απόδοσή μας στην προπόνηση

Λίγοι γνωρίζουν τα μεγάλα οφέλη που προσφέρει η μαύρη σοκολάτα στην προπόνησή μας καθώς βελτιώνει πολύ σημαντικά την απόδοσή μας.

Το να τρώμε σοκολάτες δεν θεωρείται και πολύ ορθό, αν θέλουμε να ζήσουμε μία αθλητική ζωή.

Φαίνεται όμως πως αυτό τον κανόνα εξαιρείται η μαύρη σοκολάτα, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι ένας πολύ καλός «σύμμαχος» ενός αθλητή.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από μια πρόσφατη μελέτη που διενέργησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ και η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει μπορεί να βελτιώσει σε εντυπωσιακό βαθμό την απόδοση ενός αθλητή.

Για την ακρίβεια, μπορεί να το κάνει τόσο αποτελεσματικά όσο και μια σκληρή προπόνηση. Μάλιστα, όταν ασκείστε και τρώτε μικρές δόσεις μαύρης σοκολάτας, η απόδοσή σας αυξάνεται κατά 50%.

Η έρευνα

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι υπεύθυνοι της έρευνας χρησιμοποίησαν ποντίκια ως πειραματόζωα και μέσα από αυτά ανέλυσαν τη μυϊκή κόπωση, τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων και την παραγωγή νέων μιτοχονδρίων στην καρδιά και τους μύες μετά από άσκηση αλλά και την αθλητική απόδοση έπειτα από χορήγηση 1 mg/kg επικατεχίνης, ενός συστατικού δηλαδή του κακάο, δύο φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ζώα που είχαν λάβει το μόριο, παρουσίασαν μετά από 15 μέρες αύξηση αθλητικής απόδοσης κατά 50% και αύξηση κατα 30% στην αντοχή της κόπωσης των μυών.

Επίσης, αντιλήφθηκαν μια αύξηση του αριθμού των τριχοειδών αγγείων που τροφοδοτούν τους μύες με οξυγόνο αλλά και τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων.

Τα δύο αυτά γεγονότα συντελούνται κατά τη διάρκεια αερόβιας άθλησης και αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής στην κόπωση κατά την άσκηση και κατ’ επέκταση λειτουργούν ενισχυτικά σε σκληρότερες προπονήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, από όλα τα παραπάνω προκύπτει και η ελπίδα πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη στην προσπάθεια απώλειας μυϊκής μάζας που συνήθως παρατηρείται σε προχωρημένες ηλικίες και σχετίζεται με τη γήρανση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.