Ήπιατε καφέ αργά το απόγευμα; – Δείτε τι να φάτε για να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ

Το λαχανικό που βοηθά στη διάσπαση της καφεΐνης

Ήπιατε καφέ αργά το απόγευμα; – Δείτε τι να φάτε για να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που στην περίπτωση που πιουν έναν καφέ αργά το απόγευμα μπορούν να κοιμηθούν με ευκολία μετά από λίγες ώρες.

Ο λόγος που ο καφές είναι ένα δημοφιλές πρωινό ρόφημα είναι επειδή ακριβώς έχει την τάση να μας κάνει να νιώθουμε πιο ξύπνιοι, καθώς περιέχει την καφεΐνη, η οποία δρα ως διεγερτικό στο σώμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης. Η αδενοσίνη είναι μια ουσία που μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία κολλώντας σε συγκεκριμένους υποδοχείς στο σώμα.

Εάν αυτοί οι υποδοχείς αποκλειστούν από την καφεΐνη, η αδενοσίνη δεν μπορεί να μεταβολιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Τι να φάτε για να κοιμηθείτε εύκολα μετά από έναν βραδινό καφέ

Όταν πρόκειται να καθορίσετε εάν ένα φλιτζάνι καφέ θα επηρεάσει τον ύπνο σας, είναι σημαντικό να σημειώσετε πόση καφεΐνη υπάρχει στο ρόφημα και τον αριθμό των ωρών που το καταναλώνετε πριν τον ύπνο.

Η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής μεταξύ τριών και πέντε ωρών, που σημαίνει ότι μόνο η μισή ουσία υποβάλλεται σε επεξεργασία και αποβάλλεται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, που ισοδυναμεί με περίπου 95 χιλιοστόγραμμα, θα χρειαστούν περισσότερες από 12 ώρες για να απαλλαγείτε από κάθε τελευταίο ίχνος καφεΐνης.

Εάν έχετε πιει, λοιπόν, ένα φλιτζάνι καφέ αργά το απόγευμα και ανησυχείτε ότι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προκαλέσετε γρήγορα την αποβολή της καφεΐνης, ειδικά επιλέγοντας να καταναλώσετε ένα συγκεκριμένο λαχανικό.

Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της καφεΐνης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας διάσπασης της καφεΐνης στο σώμα μας, κάτι που σημαίνει ότι για όποιον πίνει ένα φλιτζάνι καφέ πολύ αργά το απόγευμα υπάρχουν ελάχιστες παρεμβολές ύπνου, εξηγεί το MPG Food.

Σε μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Drug Metabolism, στους συμμετέχοντες δόθηκαν περίπου πεντέμισι φλιτζάνια ψιλοκομμένο μπρόκολο και 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου ενεργοποίησε τα ένζυμα CYP1A2 στο ήπαρ, τα οποία είναι σημαντικά στο μεταβολισμό της καφεΐνης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το 2020 διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση εξετάζοντας δοκιμές που αφορούσαν τον μεταβολισμό των φαρμάκων και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, συμπεριλαμβανομένων των σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο. Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε ότι αυτά τα λαχανικά ενεργοποίησαν το ηπατικό ένζυμο CYP1A2 κατά 20-40%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από το να τρώτε λίγο μπρόκολο για να επιταχύνετε τη διάσπαση της καφεΐνης στο σώμα σας, μπορείτε να καταναλώσετε και μερικές τροφές που προκαλούν ύπνο, όπως τα αμύγδαλα, που περιέχουν την ορμόνη μελατονίνης που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό, σύμφωνα με το Medical News Today, ενώ και το τσάι χαμομηλιού μπορεί, επίσης, να σας προετοιμάσει για έναν ευχάριστο ύπνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.