Καρδιακή προσβολή: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή της

Ποιες τροφές να προτιμάτε για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά

Καρδιακή προσβολή: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή της

Αν και πιθανώς ήδη γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, το να αλλάξει κανείς διατροφικές συνήθειες είναι συχνά δύσκολο.

Είτε ακολουθείτε εδώ και χρόνια μια γενικώς ανθυγιεινή διατροφή, είτε θέλετε απλώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας, παρακάτω θα δείτε τις καλύτερες τροφές για την καρδιά.

Ποιες τροφές να προτιμάτε για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά

Αβοκάντο

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε καρνιτίνη και κάλιο. Τα πλούσια σε κάλιο αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης καθώς και την αρτηριακή πίεση. Τα αβοκάντο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης. Η ανθοκυανίνη είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά, καθώς μπορεί να αποτρέψει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Βοηθά επίσης το σώμα να απελευθερώσει νιτρικό οξείδιο για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι γενικώς πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας γάλακτος. Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, εφόσον περιέχει τουλάχιστον 85% κακάο. Οι πολυφαινόλες στην μαύρη σοκολάτα μειώνουν το οξειδωτικό στρες και βοηθούν το σώμα να σχηματίσει περισσότερο μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται κι έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος.

Ψάρι

Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγκα και η ιππόγλωσσα είναι πλούσια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύτιμα στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε φάση ηρεμίας, καθώς και η προστασία των αρτηριών από το να φράξουν. Μια διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια έχει επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, αθηροσκλήρωσης και αρρυθμίας (ακανόνιστος καρδιακός παλμός).

Πράσινο τσάι

Το τσάι είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση στην καρδιά και σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ειδικότερα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει γρήγορα την ενδοθηλιακή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία από την άλλη πλευρά, προηγείται της αθηροσκλήρωσης (πάχυνσης και σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων), η οποία συνδέεται εγκεφαλικό, ή καρδιακό επεισόδιο.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε κερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών με αλλικίνη (π.χ. σκόρδο και κρεμμύδι) οδήγησε σε 64% μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ρόδι

Οι σπόροι του ροδιού είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, κυρίως πολυφαινόλες, που κάνουν καλό στην καρδιά. Έχουν επίσης τανίνες και ανθοκυανίνες, που είναι αντιοξειδωτικά. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού αποδείχθηκε, ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο, η β-καροτίνη και η βιταμίνη Ε. Αυτά είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της ροής του αίματος και την επιβράδυνση της αθηροσκλήρωσης.

Καρπούζι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ίσως το σήμα-κατατεθέν του καλοκαιριού! Το καρπούζι είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, αλλά πολλές φυτικές ίνες. Μια μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της προϋπέρτασης (πρόδρομος καρδιαγγειακών παθήσεων). Το καρπούζι είναι μια από τις υψηλότερες πηγές Λ-κιτρουλίνης (L-citrulline), η οποία επιβραδύνει την πρόοδο της αρτηριακής πίεσης στην αορτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.