ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Καρπούζι: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωσή του

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Β6

Καρπούζι: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωσή του

Δύο νέες μελέτες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καρπουζιού και των βελτιωμένων διατροφικών συνηθειών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, καθώς και την επίδραση του χυμού καρπουζιού στην καρδιομεταβολική υγεία.

Το καρπούζι είναι αναμφισβήτητα ένα γευστικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά φρούτο.

Τώρα, νέα έρευνα φωτίζει περαιτέρω τον ζωτικό του ρόλο στην ενίσχυση της διατροφικής ποιότητας και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients δείχνει ότι το καρπούζι μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη γενική ποιότητα της διατροφής τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αυτή η έρευνα, βασισμένη στην ανάλυση δεδομένων από την μεγάλη αμερικανική Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), ανακάλυψε ότι η συνολική ποιότητα της διατροφής ήταν σημαντικά καλύτερη σε άτομα που κατανάλωναν καρπούζι σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα παιδιά και οι ενήλικες που έτρωγαν τακτικά καρπούζι είχαν:

  • υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών, μαγνησίου, καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α καθώς και λυκοπενίου και άλλων καροτενοειδών
  • χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και ολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων

Η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, Kristen Fulgoni, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση Nutrition 2023, της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, που θα γίνει στις 22-25 Ιουλίου 2023 στη Βοστώνη.

Εκτός από την μελέτη NHANES, μια άλλη νέα μελέτη -που δημοσιεύτηκε επίσης στο Nutrients- βασίστηκε σε προηγούμενες εργασίες σε αυτόν τον τομέα έρευνας και ανέδειξε ότι η συμπλήρωση χυμού καρπουζιού προστατεύει την αγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια φάσης υπεργλυκαιμίας.

Διεξήχθη στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, ήταν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διασταύρωσης με σκοπό να ελέγξει τα αποτελέσματα 2 εβδομάδων καθημερινής συμπλήρωσης χυμού καρπουζιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις πιθανές ευεργετικές ρυθμιστικές επιδράσεις της L-κιτρουλίνης και της L-αργινίνης -δύο ενώσεων που βρίσκονται εν αφθονία στο καρπούζι– στη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου και στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Σημαντική παράμετρος: Και οι δύο μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Καρπουζιού.

“Αναγνωρίζουμε ότι το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό (18 υγιείς νέοι άνδρες και γυναίκες) και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Αλλά αυτή η μελέτη προσθέτει στο τρέχον σύνολο στοιχείων που υποστηρίζουν την τακτική πρόσληψη καρπουζιού για την καρδιομεταβολική υγεία. Εκτός από την L-κιτρουλίνη και την L-αργινίνη, το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και λυκοπενίου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του οξειδωτικού στρες και να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο δρ. Jack Losso, καθηγητής στη Σχολή Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς (DGA) συνιστούν 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια φρούτων ημερησίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καρπούζι είναι φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (25% DV), βιταμίνης Β6 (8% DV) και ένας νόστιμος τρόπος να παραμείνετε ενυδατωμένοι (92% νερό), με μόνο 80 θερμίδες ανά μερίδα (2 φλιτζάνια).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.