ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Καρπούζι: Aυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε τη φλούδα του

Ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινή από το ίδιο το φρούτο

Καρπούζι: Aυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πετάτε τη φλούδα του

Το καρπούζι έχει ένα σωρό ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι η σάρκα της φλούδας από το καρπούζι ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινή από το ίδιο το φρούτο. Όπως αναφέρει διαιτολόγος στην κλινική του Cleveland, η φλούδα συχνά πετιέται μετά την κατανάλωση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό που πρέπει να αξιοποιηθεί σε συνταγές. Μάλιστα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό μας, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Σε μια μελέτη του 2021, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες ανθρώπων να πιούν χυμό καρπουζιού με ή χωρίς φλούδα. Τα άτομα που κατανάλωναν τον χυμό με φλούδες καρπουζιού είχαν μεγαλύτερα αισθήματα πληρότητας και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα από αυτά που έπιναν απλό χυμό καρπουζιού, αναφέρει το Current Developments in Nutrition. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονταν στις διαιτητικές ίνες στην φλούδα..

Η φλούδα από το καρπούζι, διαθέτει επίσης υψηλές δόσεις κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Τα κίτρινα καρπούζια έχουν τρεις φορές περισσότερη κιτρουλίνη στο φλοιό από τα κόκκινα καρπούζια και δύο φορές περισσότερη από τα πορτοκαλί καρπούζια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Chromatography A.

Αυτή η θρεπτική ουσία μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο, να μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου και να αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών. «Και για τους αθλητές που μπορεί να ασκούνται πολλές φορές την ημέρα, η l-κιτρουλίνη θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοσή», σημειώνει η διαιτολόγος.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα από το καρπούζι

Παρά τη σκληρή υφή που έχουν οι φλούδες του καρπουζιού, υπάρχουν διάφοροι νόστιμοι και δημιουργικοί τρόποι για να τις χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα. Μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη φλούδα, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που περιέχει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη φαντασία και μερικά απλά κόλπα, όπως να πλύνετε προσεκτικά τις φλούδες για να αποφύγετε υπολείμματα χώματος ή φυτοφαρμάκων. Και χάρη στη σωστή τεχνική προετοιμασίας, μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε τραγανές σαλάτες, νόστιμες μαρμελάδες , smoothies και πολλά άλλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.