ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Λάδι καρύδας: Τελικά κάνει καλό στην υγεία μας;

Τι έδειξε νέα μελέτη

Λάδι καρύδας: Τελικά κάνει καλό στην υγεία μας;

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, το λάδι καρύδας μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στο μεταβολισμό.

Οι χαμηλές δόσεις ελαίου καρύδας που προστέθηκαν στη διατροφή των ποντικών για οκτώ εβδομάδες, διατάραξαν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν σωστά τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, δύο ορμόνες σημαντικές για τη ρύθμιση της ενεργειακής δαπάνης, την πείνα και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα λίπη και τα σάκχαρα.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη.

Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη της αντίστασης στη λεπτίνη, ο ιστός αποθήκευσης λίπους του σώματος, γνωστός ως λευκός λιπώδης ιστός, ανταποκρίνεται κι αυτός λιγότερο στη λεπτίνη.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα στην οποία οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι το λάδι καρύδας προκαλούσε κεντρική και περιφερική φλεγμονώδη απόκριση, αύξηση βάρους, υψηλότερο ποσοστό λίπους, μειωμένη ενεργειακή δαπάνη και αγχώδη συμπεριφορά στα ποντίκια.

Τα 60 ποντίκια στην τρέχουσα μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες που έλαβαν ένα υγρό συμπλήρωμα. Μία ομάδα, η ομάδα ελέγχου, έλαβε νερό, η δεύτερη ομάδα 100ml εμπορικού εξαιρετικά παρθένου ελαίου καρύδας και τρίτη 300ml ελαίου καρύδας. Οι ημερήσιες δόσεις ελαίου καρύδας ήταν θερμιδικά παρόμοιες με αυτές που θα ισοδυναμούσαν με περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ή 5% των θερμίδων κορεσμένου λίπους για έναν υγιή ενήλικα άνθρωπο.

Η μελέτη έδειξε ότι το λάδι καρύδας δυσκολεύει το σώμα να ανταποκριθεί σωστά σε σημαντικές ορμόνες που διαχειρίζονται την πείνα και τη χρήση ενέργειας, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί βασικό πρόβλημα στο διαβήτη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το έλαιο καρύδας εμπλέκεται στις κανονικές οδούς σηματοδότησης στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς που χρησιμοποιούν αυτές οι ορμόνες για να μεταδώσουν τα μηνύματά τους.

Το λάδι καρύδας προκάλεσε στρες στο ενδοπλασματικό δίκτυο, μια περιοχή ενός κυττάρου, όπου παράγονται και επεξεργάζονται οι πρωτεΐνες.

Τα όποια ευρήματα σε ποντίκια, τα οποία μοιράζονται κοινούς βιολογικούς μηχανισμούς με τους ανθρώπους, πρέπει να επικυρώνονται μέσω αυστηρών, ελεγχόμενων δοκιμών σε ανθρώπους πριν βγουν οριστικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα LDL ή «κακής χοληστερόλης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή πάθηση, δεν πρέπει να λαμβάνουν πάνω από το 6% των ημερήσιων θερμίδων τους από κορεσμένα λιπαρά. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών σε μια διατροφή 2.000. Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ισοδυναμεί με αυτό το ποσοστό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.