ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λούπινο: Το «άγνωστο» όσπριο με τη διπλάσια πρωτεΐνη – Τα οφέλη του

Πώς μπορεί να γίνει η κατανάλωσή του;

Λούπινο: Το «άγνωστο» όσπριο με τη διπλάσια πρωτεΐνη – Τα οφέλη του

Το λούπινο, αδιαμφισβήτητα, δεν είναι από τα όσπρια που προτιμούμε, ωστόσο πρέπει να τονισθεί πώς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Πρόκειται για φυτό που ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Υπάρχουν 300 είδη του φυτού και φύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Η καλλιέργεια του λούπινου στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί μιας και το θεωρούσαν ευτελές προϊόν.

Περιέχει ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη.

Μάλιστα, έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια και θεωρείται πολύ καλή πηγή μαγνησίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι κατάλληλο και για τους διαβητικούς ή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως ιδανική τροφή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης.

Πώς μπορεί να γίνει η κατανάλωσή του;

Μπορούμε να τα καταναλώσουμε δαγκώνοντας ένα μικρό σημείο του φλοιού με τα δόντια και πιέζοντας το σπόρο από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε να αφαιρεθεί από τον φλοιό.

Βέβαια, όποιος το επιθυμεί μπορεί να το καταναλώσει και με τον φλοιό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, μπορεί να μετατραπεί σε αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού ή να μαγειρευτεί αφού μουλιάσει αρκετά και βράσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.