ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο καφές να μας βοηθάει να μένουμε αδύνατοι

Η κατανάλωση καφέ έχει πολλά οφέλη αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και ένα άλλο

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο καφές να μας βοηθάει να μένουμε αδύνατοι

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες και άλλες φυσικές ενώσεις στον καφέ θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Η κατανάλωση καφέ έχει πολλά οφέλη αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και ένα άλλο για το οποίο μόλις μαθαίνουμε. Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν αδύνατοι και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο επεξεργαζόμαστε την καφεΐνη μπορεί να έχει αντίκτυπο στο βάρος μας, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση περισσότερου καφέ είναι πραγματικά καλό για εμάς.

Ο δρ Ντίπεντερ Γκιλ, κλινικός επιστήμονας στο Imperial College του Λονδίνου, εργάστηκε στη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Medicine.

Πιστεύει ότι οι υπάρχουσες μελέτες δεν ήταν σε θέση να δείξουν μια αιτιώδη επίδραση μεταξύ της καφεΐνης και του βάρους, αλλά η νέα μελέτη εξέτασε τη γενετική, καθιστώντας τα ευρήματα πιο ισχυρά.

Σύμφωνα με ότι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA, «το 95% της καφεΐνης μεταβολίζεται από ένα ένζυμο» και ότι δύο γονίδια που ονομάζονται CYP1A2 και AHR επηρεάζουν τη λειτουργία και το επίπεδο αυτού του ενζύμου.

«Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές παραλλαγές που κάνουν τους ανθρώπους να μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα ή πιο αργά, διαπιστώσαμε ότι όσοι μεταβολίζουν πιο αργά έχουν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο πλάσμα του αίματος (σ.σ. το υποκίτρινο υγρό που αποτελεί τη βάση του συνδετικού ιστού του κυκλοφορικού συστήματος, ως άμορφο συστατικό, «υδαρή μήτρα», του αίματος), κι όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο πλάσμα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη», προσέθεσε.

Είπε ότι αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά είναι πιο πιθανό να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη.

«Αν μεταβολίζουμε πιο γρήγορα, έχουμε χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο πλάσμα και έχουμε, κατά μέσο όρο σε επίπεδο πληθυσμού, ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη, ενώ έχουμε ελαφρώς υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σίγουρα οι άνθρωποι δεν πρέπει να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ ή τσάι στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, και αυτό οφείλεται επίσης στο ότι ο καφές και το τσάι και η καφεΐνη μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις», εξηγεί ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.