ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Nέα μελέτη αποκαλύπτει τη νo1 κακιά συνήθεια που δεν κόβουν οι ασθενείς με καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Ποιοι κίνδυνοι τους απειλούν

Nέα μελέτη αποκαλύπτει τη νo1 κακιά συνήθεια που δεν κόβουν οι ασθενείς με καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο περιορισμός του αλατιού στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αδύνατος για την συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών.

Έτσι, καταλήγουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο την διπλάσια ποσότητα από αυτήν που συνιστάται για να διαφυλάξουν την υγεία τους από περαιτέρω βλάβες.

Όταν, όμως, το αλάτι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη πίεση προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά για να επιτελεί το έργο της.

Το πολύ αλάτι προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Στους καρδιαγγειακούς ασθενείς συνιστάται να περιορίζουν την κατανάλωση άλατος σε 1.500 mg νατρίου την ημέρα. Ωστόσο η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εννέα στους δέκα καταναλώνουν πολύ περισσότερο από αυτό.

Στη μελέτη εντάχθηκαν περισσότεροι από 3.100 καρδιαγγειακοί ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ένα από τα εξής:

  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Στεφανιαία νόσο
  • Στηθάγχη

Οι επιστήμονες υπολόγισαν το αλάτι που κατανάλωναν βάσει των τροφίμων που ανέφεραν ότι κατανάλωναν στη διάρκεια ενός 24ωρου. Όπως διαπίστωσαν, το 89% από τους συμμετέχοντες έτρωγαν πολύ περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενο. Κατά μέσον όρο έφταναν στα 3.096 mg νατρίου την ημέρα.

Η ποσότητα αυτή είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ. Αυτός ο μέσος όρος είναι τα 3.400 mg.

Τι να κάνουν οι ασθενείς

«Η σχετικά μικρή διαφορά στην πρόσληψη νατρίου υποδηλώνει πόσο δύσκολο είναι για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλού άλατος, παρότι έχουν πολύ ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και παθολόγος στο Νοσοκομείο Piedmont Athens Regional, στην Αθήνα της Τζώρτζια.

«Πρέπει να βρούμε πιο πρακτικούς τρόπους για να τους βοηθήσουμε να υπολογίζουν το νάτριο που καταναλώνουν», πρόσθεσε.

Μία καλή λύση θα ήταν να τρώνε φαγητό που μαγειρεύουν οι ίδιοι, ώστε να γνωρίζουν πόσο αλάτι περιέχει, συνέστησε. Όσον αφορά τα έτοιμα τρόφιμα, καλό θα ήταν να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες απ’ όσα έχουν περιεκτικότητα χαμηλότερη από 140 mg νάτριο ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά την προσεχή Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24) στην Ατλάντα. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.