Νέα μελέτη: Είναι το πλούσιο πρωινό γεύμα η λύση για το αδυνάτισμα;

Η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος της ημέρας το πρωί είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους

Νέα μελέτη: Είναι το πλούσιο πρωινό γεύμα η λύση για το αδυνάτισμα;

Τα ευρήματα νέας, λεπτομερούς μελέτης που συνέκρινε το πλούσιο πρωινό γεύμα με το πλούσιο βραδινό. Πως επηρεάστηκε το σωματικό βάρος των εθελοντών που συμμετείχαν και ποιο ήταν τελικά το μεγάλο όφελος που αποκόμισαν.

Οι άνθρωποι που τρώνε ένα πλουσιοπάροχο πρωινό και ένα φτωχικό βραδινό, σε μια προσπάθεια να χάσουν τα περιττά τους κιλά, ίσως απογοητευθούν εν μέρει από τα ευρήματα μίας νέας, μικρής μελέτης.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους και έδειξε ότι η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος της ημέρας το πρωί είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους.

Μπορεί, όμως, να κάνει τη διαφορά στο αίσθημα της πείνας – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η άποψη ότι το πλούσιο πρωινό γεύμα ενεργοποιεί καλύτερα τον μεταβολισμό και διευκολύνει το αδυνάτισμα, δεν είναι νέα», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Alexandra M. Johnstone, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, στη Σκωτία. «Υπάρχουν μάλιστα και κάποια επιστημονικά δεδομένα που την υποστηρίζουν. Εν τούτοις, κανείς ως τώρα δεν την είχε συγκρίνει με την αντίστροφη τάση: την κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος το βράδυ».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism.  Η Dr. Johnstone και οι συνεργάτες της ενέταξαν σε αυτήν 30 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 50 έτη, ενώ όλοι ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι 16 εξ αυτών ήταν άνδρες.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Επί ένα μήνα έπρεπε να  ακολουθήσουν μία διατροφή που τους περιείχε πλούσιο πρωινό ή πλούσιο βραδινό γεύμα.

Ο αριθμός των ημερήσιων θερμίδων που κατανάλωναν οι δύο ομάδες ήταν ο ίδιος. Η σύσταση των γευμάτων τους, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, επίσης ήταν η ίδια. Κάθε γεύμα περιείχε:

  • 30% πρωτεΐνες
  • 35% υδατάνθρακες
  • 35% λιπαρά

Αυτό που άλλαζε, όμως, ήταν οι θερμίδες ανά γεύμα, επομένως η ποσότητα του φαγητού. Όσοι έτρωγαν το πλούσιο πρωινό κατανάλωναν:

  • Το 45% των ημερησίων θερμίδων τους το πρωί
  • Το 35% των θερμίδων τους το μεσημέρι
  • Το 20% των θερμίδων τους το βράδυ

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν το πλούσιο βραδινό κατανάλωναν:

  • Το πρωί το 20% των ημερησίων θερμίδων τους
  • Το μεσημέρι το 35%
  • Το βράδυ το 45%

Αλλαγή μετά από ένα μήνα

Στο τέλος του μηνός, όλοι οι εθελοντές έκαναν διάλειμμα μίας εβδομάδας και ύστερα άλλαξαν διατροφικό πρόγραμμα. Για τον επόμενο μήνα όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή με το πλούσιο πρωινό, ακολουθούσαν το πρόγραμμα με το πλούσιο βραδινό, και το αντίστροφο.

Αποτέλεσμα; Η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και με τα δύο διαιτολόγια, είπε η Dr.  Johnstone. Όπως εξήγησε, όλοι οι εθελοντές έχασαν σημαντικό βάρος. Απλώς δεν φάνηκε να υπερτερεί το ένα πρόγραμμα του άλλου.

Στην πραγματικότητα, η μέση απώλεια βάρους όταν οι εθελοντές έτρωγαν το πλούσιο πρωινό γεύμα ήταν 3,33 κιλά. Αντίστοιχα, όταν έτρωγαν το πλούσιο βραδινό γεύμα ήταν 3,38 κιλά.

Το μεγάλο όφελος

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μία μεγάλη διαφορά με το πλούσιο πρωινό γεύμα: οι εθελοντές πεινούσαν λιγότερο την υπόλοιπη ημέρα.

«Αν και αυτό δεν είχε αντίκτυπο στις καύσεις θερμίδων, είναι σημαντικό. Μακροπρόθεσμα ίσως σημαίνει καλύτερη συμμόρφωση στη δίαιτα», είπε η Dr.  Johnstone.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως ανέφερε, η πείνα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους διακόπτουμε τη δίαιτα. Αν λοιπόν υπάρχει τρόπος να ελέγχουμε την πείνα μας, ίσως καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη δίαιτα για πολύ καιρό. Ή ακόμα και επ’ αόριστον, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.