ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση 12 αυγών την εβδομάδα δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως όσοι έτρωγαν 12 αυγά την εβδομάδα είχαν παρόμοια επίπεδα χοληστερόλης μετά από 4 μήνες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από 2 την εβδομάδα.

“Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση αυγών είναι ασφαλής όσον αφορά τις επιδράσεις των λιπιδίων σε διάστημα 4 μηνών, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου”, είπε η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Nina Nouhravesh.

Στην μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στις 6 Απριλίου στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, συμμετείχαν 140 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που είχαν καρδιαγγειακή νόσο ή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για τέτοια.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 66 ετών και περίπου οι μισοί ήταν άντρες. Σχεδόν το 25% του συνόλου είχε διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στους συμμετέχοντες να τρώνε είτε 12 ενισχυμένα αυγά, είτε λιγότερα από 2 αυγά οποιουδήποτε είδους την εβδομάδα, ενώ είχαν το ελεύθερο να τα μαγειρέψουν όπως ήθελαν.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com, προειδοποιεί ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.

Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ιώδιο, βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ειδικής διατροφής στις κότες.

Στην μελέτη, αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 4 μήνες, οι ερευνητές δεν είδαν καμία αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ήταν παρόμοια μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν τακτικά ενισχυμένα αυγά και εκείνων που έτρωγαν λίγα ή καθόλου αυγά.

Τα άτομα στην ομάδα των ενισχυμένων αυγών είχαν επίσης μείωση στο συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, τις βαθμολογίες αντίστασης στην ινσουλίνη και την τροπονίνη υψηλής ευαισθησίας (δείκτης καρδιακής βλάβης). Είχαν, δε, και αύξηση στα επίπεδα της βιταμίνης Β.

Επιπλέον, “υπήρξαν ενδείξεις για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ενισχυμένων αυγών, που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες μελέτες”, είπε η δρ. Nouhravesh.

Συγκεκριμένα, υπήρχαν πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών μεταξύ των ηλικιωμένων και των ατόμων με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της HDL (“καλής”) χοληστερόλης και της μείωσης της LDL (“κακής”) χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Eggland’s Best, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επισήμως σε περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα

Ο δρ. Yu-Ming Ni, καρδιολόγος και λιπιδολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center της Καλιφόρνια, είναι ευχαριστημένος που πραγματοποιήθηκε μια τέτοιου είδους μελέτη.

Πολλές προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης αυγών στη χοληστερόλη ή τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν παρατηρητικές.

Η νέα μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (το βέλτιστο είδος για την εξαγωγή ασφαλών ερευνητικών συμπερασμάτων), στην οποία οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία να φάνε περισσότερα αυγά ή να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών, ενώ ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση.

“Δεν βλέπουμε συνήθως τέτοιες κλινικές δοκιμές στον χώρο της διατροφής. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά ζητήματα με αυτήν την μελέτη, ώστε είναι δύσκολο να βγάλουμε ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με το εάν τα αυγά είναι υγιή ή όχι”, είπε ο δρ. Ni.

Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων. Ο δρ. Ni είπε ότι θα χρειαστεί μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη για να αναδειχτούν διαφορές μεταξύ της ομάδας υψηλής και της ομάδας χαμηλής κατανάλωσης αυγών, όπως αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης.

Η δρ. Nieca Goldberg, καρδιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο NYU Grossman School of Medicine στη Νέα Υόρκη, είπε ότι θα χρειαζόταν επίσης μια μεγαλύτερη μελέτη για να γνωρίζουμε εάν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καρδιά από την κατανάλωση αυγών ήταν διαφορετικοί για τα άτομα με διαβήτη σε σχέση με αυτούς χωρίς διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συμμετέχοντες γνώριζαν επίσης σε ποια ομάδα μελέτης βρίσκονταν, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το τι έτρωγαν συνολικά ή άλλες συμπεριφορές τους σε θέματα υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.