ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα μελέτη: Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την όρασή μας

Η γήρανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης

Νέα μελέτη: Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την όρασή μας

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την όρασή μας.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και σε άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών.

Είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους και τα ευρήματά της ενισχύουν αυτά προηγούμενων προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Η γήρανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών επί 16 εβδομάδες, βελτίωσε τους βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών στους ηλικιωμένους.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου οφθαλμικής νόσου περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD).

Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Οι 34 συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, κατανάλωναν είτε σταφύλια (1 ½ φλιτζάνι την ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες.

Όσοι έτρωγαν σταφύλια εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις συγκριτικά με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στα επιβλαβή AGEs.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών είναι ευεργετική για την υγεία των ματιών στους ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.