ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Νέα μελέτη: Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι πηγές και ο τύπος σακχάρων που καταναλώνετε παίζει ρόλο στο αν και πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας

Νέα μελέτη: Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων (προστιθέμενων σακχάρων και εκείνων που υπάρχουν φυσικά στο μέλι και τους χυμούς φρούτων) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

Τα ευρήματα ενισχύουν τα στοιχεία για την παγκόσμια διατροφική σύσταση προς μείωση της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης σε επίπεδο κάτω από το 5% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (θερμίδες).

Η επικεφαλής ερευνήτρια Rebecca Kelly και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 110.497 άτομα από τη UK Biobank, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο διατροφικές αξιολογήσεις. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 9,4 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμφανίστηκαν:

  • 4.188 περιπτώσεις ολικής καρδιαγγειακής νόσου (καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό σε συνδυασμό)
  • 3.138 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων
  • 1.124 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων

Ποια ελεύθερα σάκχαρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδικά

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων δεν συσχετίστηκε με τα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, όταν εξέτασαν τα είδη και τις πηγές των υδατανθράκων που καταναλώθηκαν, διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελεύθερης ζάχαρης από τρόφιμα όπως τα ζαχαρούχα ποτά, οι χυμοί φρούτων και τα γλυκά, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όλων των τύπων καρδιαγγειακής πάθησης.

Συγκεκριμένα:

  • Για κάθε 5% υψηλότερη συνολική ενέργεια (θερμίδες) από ελεύθερα σάκχαρα, ο σχετικός κίνδυνος συνολικής καρδιαγγειακής νόσου ήταν 7% υψηλότερος.
  • Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν 6% υψηλότερος, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 10% υψηλότερος.
  • Η κατανάλωση πέντε γραμμαρίων υψηλότερων φυτικών ινών την ημέρα συσχετίστηκε με 4% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν παρέμεινε σημαντική μετά τον συνυπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με μη ελεύθερα σάκχαρα (κυρίως αυτά που απαντώνται φυσικά σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά) και υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν συνδέονται όλοι οι υδατάνθρακες με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο τύπος και η πηγή των υδατανθράκων που καταναλώνονται, όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.