ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ντομάτα: To λάθος που κάνουμε και της «αφαιρούμε» τα διατροφικά οφέλη

Η ντομάτα είναι θεμέλιος λίθος της μεσογειακής διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ντομάτα: To λάθος που κάνουμε και της «αφαιρούμε» τα διατροφικά οφέλη

Καλοκαίρι στην Ελλάδα και ντομάτα είναι έννοιες συνώνυμες. Είτε τη χρησιμοποιούμε στη σαλάτα, είτε σε μορφή σάλτσας είτε ψημένη και μαγειρεμένη, η ντομάτα είναι θεμέλιος λίθος της μεσογειακής διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της είναι και η αντικαρκινική της δράση, λόγω του λυκοπενίου. Όμως το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio, στις ΗΠΑ, με νέα έρευνα που δημοσίευσε στο Molecular Nutrition & Food Research, ανατρέπει όσα ξέραμε για τη ντομάτα.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ... Loading ...

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι όταν η ντομάτα συνδυάζεται με κρέας, δηλαδή λυκοπένιο με σίδηρο εξουδετερώνεται η αντικαρκινική της δράση.

Η επιστημονική ομάδα έδωσε ντοματοχυμό σε φοιτητές και συμπληρώματα σιδήρου και μετά από εξετάσεις αίματος είδε ότι οι ποσότητες του λυκοπενίου είχαν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούνταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.