ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Μην κάνετε αντιδιαβητικές ενέσεις για να χάσετε τα κιλά των γιορτών»

Προειδοποιήσεις από βρετανούς επιστήμονες, που βλέπουν ήδη τη ζήτηση να αυξάνεται

Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Μην κάνετε αντιδιαβητικές ενέσεις για να χάσετε τα κιλά των γιορτών»

Καθώς πλησιάζει ο νέος χρόνος, πολλοί νιώθουν την ανάγκη να χάσουν τα κιλά που πήραν τρώγοντας ανεξέλεγκτα όλο τον Δεκέμβριο. Η λύση, όμως, δεν είναι να κάνουν ενέσεις με αντιδιαβητικά φάρμακα, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ενέσεις αυτές έγιναν το ιατρικό θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο το 2023, κυρίως λόγω της διαφήμισης που τους έγινε από διασήμους που τα χρησιμοποίησαν για να αδυνατίσουν.

Στα εν λόγω φάρμακα ανήκουν η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και άλλα σκευάσματα. Ανήκουν στα ανάλογα και τους αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1, και δρουν μιμούμενα ορμόνες οι οποίες προκαλούν κορεσμό της πείνας.

Αρχικά είχαν εγκριθεί ως φάρμακα για τη ρύθμιση του τύπου 2 διαβήτη. Σύντομα, όμως, έγινε αντιληπτό ότι σχετίζονταν με σημαντική απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένα εγκρίθηκαν σε διαφορετικές μορφές για το αδυνάτισμα.

Μολονότι, όμως, θεωρούνται σημαντικά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έγιναν τόσο δημοφιλή ώστε ήδη πολλοί τα ζητούν πλέον για τους λάθος λόγους.

Δεν είναι γρήγορη λύση

«Νομίζω πως όποιος κάνει τις ενέσεις για να απαλλαγεί εύκολα και γρήγορα από τα κιλά του Δεκεμβρίου, θα απογοητευθεί οικτρά», λέει λέκτορας Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, στο Κέιμπριτζ. «Τα φάρμακα αυτά δεν είναι μία γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους. Λειτουργούν μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με δίαιτα και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Επομένως δεν αποτελούν άλλοθι για να τρώει κανείς ανεξέλεγκτα».

Επιπλέον, «τα φάρμακα αυτά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις», συνηγορεί λέκτορας Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Hull. «Πόσο μάλλον που για να δράσουν γίνεται προοδευτική τιτλοποίηση, δηλαδή προσαρμογή της δόσης ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η προμήθειά τους μέσω του Ίντερνετ, συνεχίζει. Πολύ πρόσφατα υπήρξε προειδοποίηση από τις ΗΠΑ ότι κυκλοφορούν ψευδεπίγραφα ενέσιμα σκευάσματα στα διαδικτυακά «φαρμακεία», τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Ο κίνδυνος παρενεργειών

Ένα άλλο σημείο που προβληματίζει τους γιατρούς είναι ο κίνδυνος παρενεργειών. Μολονότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες, δεν παύει να παραμένουν υπαρκτές, επισημαίνει ο ειδικός.

Κι αν αυτό το ενδεχόμενο είναι αποδεκτό στους ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, που ήδη βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο υγείας, είναι απαράδεκτο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν τα φάρμακα, τονίζει.

Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, λ.χ., συμπεριλαμβάνονται η εξαντλητική ναυτία και η αδυναμία απόλαυσης του φαγητού. Στις σπάνιες και σοβαρές περιλαμβάνεται η αδυναμία του στομάχου να εξωθήσει το περιεχόμενό του προς το λεπτό έντερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές και άλλες παρενέργειες ωθούν αρκετούς ασθενείς να διακόπτουν τη λήψη τους, ακόμα κι αν γνωρίζουν εκ των προτέρων γι’ αυτές, αναφέρει καθηγητής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.