ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα οφέλη στους στον ανθρώπινο οργανισμό

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης;

Νέα επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλουν θετικά στη ψυχική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 13.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 37 έως 73 ετών, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης.

Κατέγραψαν την κατανάλωση ξηρών καρπών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανάλατων ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια, των αλατισμένων και των καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών –που ισοδυναμεί με μια μερίδα 30 γραμμαρίων την ημέρα– συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Αυτά τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία, είπαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση των ξηρών καρπών στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Bruno Bizzozero-Peroni, από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών, η οποία συνδέεται με 17% μείωση της κατάθλιψης. Η μελέτη ανέλυσε την προοπτική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του κινδύνου κατάθλιψης σε ένα μεγάλο δείγμα μεσήλικων και ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο εύρημα είναι ότι η τακτική, χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με την μη κατανάλωση ξηρών καρπών. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της κατάθλιψης σε όσους δεν έχουν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συμπεριφορές, η μοναξιά και οι διάφορες παθήσεις. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής, οι μελλοντικές μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης στους ενήλικες».

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών ισοδυναμεί περίπου με 20 αμύγδαλα, 10 φιστίκια Βραζιλίας, 15 κάσιους, 40 φιστίκια ή 30 φιστίκια Αιγίνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Nutrition.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.