ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά ανά είδος

Ποια χρειάζονται πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό, ποια μέσα σε μπολ και ποια καθόλου

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά ανά είδος

Η σωστή υγιεινή είναι το πρώτο βήμα για την ασφάλεια του φαγητού που τρώμε εντός και εκτός σπιτιού. Ωστόσο η υγιεινή δεν αφορά μόνο το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πριν και αφού πιάσουμε ωμά τρόφιμα. Συμπεριλαμβάνει πολλές άλλες καλές συνήθειες, όπως ο σωστός καθαρισμός των τροφίμων.

Ποιος είναι λοιπόν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά;

Η απάντηση μάλλον δεν είναι τόσο απλή όσο θα περιμέναμε. Όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε οδηγό για την ασφάλεια της διατροφής στο σπίτι, τα φυτικά προϊόντα χρειάζονται καθάρισμα αναλόγως με το είδος τους. Να λοιπόν τι συνιστά:

Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά

Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και βυθίστε τα λαχανικά σε αυτό. Περιστρέψτε τα για να απομακρύνετε οποιοδήποτε ξένο σώμα (όπως χώμα, πετραδάκι κ.ά.). Αφήστε τα μέσα στο νερό για ένα λεπτό, ώστε το ξένο σώμα να πέσει στο μπολ.

Στη συνέχεια, αλλάξετε το νερό στο μπολ ή υπερχειλίστε το με τρεχούμενο νερό, για να απομακρυνθούν οργανικοί ρύποι και ξένα σώματα. Τέλος, τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τα καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Ριζώδη, κονδυλώδη και βολβώδη λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν λαχανικά όπως τα παντζάρια, οι πατάτες, τα καρότα κ.λπ. Για να τα καθαρίσετε, να τα τρίβετε με κρύο, τρεχούμενο νερό με μια βούρτσα λαχανικών.

Ανθεκτικά λαχανικά και φρούτα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

  • Φασολάκια
  • Σπαράγγια
  • Αγγούρια
  • Μήλα
  • Αχλάδια
  • Ροδάκινα
  • Βερίκοκκα

Να τα ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό χαμηλής πίεσης, τρίβοντάς τα ταυτοχρόνως απαλά με τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πλυθεί όλες οι πλευρές τους, χωρίς να τα τραυματίσετε. Να τα αφήνετε να στεγνώσουν σε ένα καθαρό σουρωτήρι, εάν χρειαστεί.

Τρυφερά/ευπαθή λαχανικά και φρούτα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πιο μαλακά και επομένως ευπαθή προϊόντα, όπως:

  • Τομάτες
  • Ώριμα πυρηνόκαρπα (π.χ. κεράσια, μάνγκο κ.α.)
  • Άλλα τρυφερά φρούτα
  • Μανιτάρια
  • Μούρα

Να τα ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό χαμηλής πίεσης, γυρίζοντας τα απαλά με τα χέρια σας. Να βεβαιώνεστε πως το νερό ξεπλένει όλες τις πλευρές, χωρίς να τα τραυματίζει. Να αφήνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή σε χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν, ώστε να μην συνθλιβούν.

Οι μπανάνες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά όσον αφορά τις μπανάνες, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να θυμηθείτε να πλύνετε τα χέρια σας μετά το ξεφλούδισμα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε την εσωτερική σάρκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.