ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να πεις «αντίο» στην κυτταρίτιδα

Τι είναι η κυτταρίτιδα και που οφείλεται;

Οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να πεις «αντίο» στην κυτταρίτιδα

Αδιαμφισβήτητα, η κυτταρίτιδα είναι από εκείνα τα «επίμονα προβλήματα» που απασχολεί σχεδόν κάθε γυναίκα.

Μάλιστα, να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα, επηρεάζει έως και το 98% από εμάς, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους.

Τι είναι λοιπόν η κυτταρίτιδα και που οφείλεται;

Η κυτταρίτιδα, γνωστή και ως οίδημα λιπώδους ιστού, αναφέρεται απλώς στις εναποθέσεις λίπους κάτω από το δέρμα σου, που πιέζουν τον συνδετικό ιστό. Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από:

  • Ορμονικές αλλαγές
  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Καθιστική ζωή
  • Ηλικία
  • Γενετική προδιάθεση

Υπάρχει θεραπεία;

Αν και δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία, υπάρχουν σίγουρα μερικές κορυφαίες τροφές, οι οποίες, εάν καταναλωθούν παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης αυτών των ενοχλητικών λακκωμάτων.

Βάλε στην διατροφή σου τις παρακάτω τροφές και βελτίωσε σημαντικά την όψη της επιδερμίδας σου.

· Berries

Οι σκούρες ποικιλίες φρούτων όπως τα βατόμουρα και τα μύρτιλα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέου ιστού δέρματος, και αυτό βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος. Τα μούρα διαθέτουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία κάνει πιο εμφανή την κυτταρίτιδα.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη σημαδιών γήρανσης, όπως την ξηρότητα αλλά και τις ρυτίδες. Γενικότερα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ωμά και φρέσκα, προσφέρει περισσότερα αντιοξειδωτικά παρά μαγειρεμένα. Μπορείς λοιπόν να τα προσθέσεις στο γιαούρτι σου, στο porridge σου αλλά και να τα καταναλώσεις μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ως snack.

· Grapefruit

Όσον αφορά τις τροφές που μειώνουν την κυτταρίτιδα, το grapefruit αποτελεί έναν γευστικό μικρό ήρωα ! Ιδιαίτερα το κόκκινο-ροζ grapefruit, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που όχι μόνο βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην εξομάλυνση της κυτταρίτιδας με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορούν επίσης να διορθώσουν τις κυτταρικές ανισορροπίες που οδηγούν σε κυτταρίτιδα εξαρχής. Μπορείς να το καταναλώσεις ως φρούτο ή να φτιάξεις έναν χυμό , και να προσθέσεις ginger, κανέλα ή και κουρκουμά , ανάλογα με τη γεύση που προτιμάς. Είναι σίγουρα ένας super-antioxidant χυμός!

· Σολομός

Η κατανάλωση σολομού—και άλλων λιπαρών ψαριών όπως το σκουμπρί, ο τόνος και η πέστροφα—θα βελτιώσει τη συνολική κατάσταση και την εμφάνιση του δέρματός σου και όλα αυτά χάρη στις υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ,γνωστά ως καλά λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Σίγουρα, μπορείς να εντάξεις τα λιπαρά ψάρια μία με δύο φορές την εβδομάδα στη διατροφή σου, συνοδεύοντας τα με τα αγαπημένα σου ψητά λαχανικά.

· Avocado

Για τους λάτρεις του avocado, τα νέα είναι πολύ καλά! Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης και να αποβάλει τις τοξίνες που σχηματίζουν κυτταρίτιδα με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ορατά η επιδερμίδα σου! Αν δεν σου αρέσει το avocado ωμό ή στη σαλάτα σου, δοκίμασε να το εντάξεις σε κάποιο smoothie ή σε κάποιο γλύκισμα – φυσικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης !

· Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος, είναι μια κορυφαία χορτοφαγική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ενώ περιέχει λιγνάνες, ένα είδος φυτοοιστρογόνου που έχει αποδειχθεί ότι εξισορροπεί τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο σε smoothies, σούπες και σαλάτες.

Extra tip: Αποθήκευσε τον λιναρόσπορο στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο, για έως και ένα χρόνο, για να διατηρήσεις τα ευαίσθητα έλαιά του, τα οποία μπορεί να καταστραφούν από τη θερμότητα, το φως και το οξυγόνο.

· Πιπέρι Cayenne και Chili

Αυτά είναι ισχυρά όπλα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, και πιθανόν ήδη το γνωρίζεις. Ο λόγος είναι η καψαϊκίνη, που βρίσκεται στα εσωτερικά τοιχώματα του chili και άλλων καυτερών πιπεριών. Η καψαϊκίνη πυροδοτεί τον μεταβολισμό του σώματός και μειώνει τη φλεγμονή, βοηθώντας επομένως στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. Χρησιμοποίησε το στη θέση του αλατιού, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της κυτταρίτιδας προάγοντας την κυτταρική κατακράτηση νερού και μειώνοντας το φούσκωμα.

· Πράσινο Τσάι & Τσάι Matcha

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού παράλληλα με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό και ακόμη και να υποστηρίξει την απώλεια βάρους σύμφωνα με ποικίλες έρευνες. Υπάρχουν επίσης κάποιες μελέτες, που δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, που ονομάζονται κατεχίνες , μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου εξαλείφοντας τα ενοχλητικά λακκάκια της κυτταρίτιδας!

Παράλληλα, το Matcha , ένα είδος πράσινου τσαγιού, είναι επίσης πλούσιο σε κατεχίνες, με τη διαφορά ότι ορισμένες μελέτες έδειξαν πως ένα φλιτζάνι matcha έχει έως και 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κανονικό πράσινο τσάι!

· Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Last but not least, τα λαχανικά όπως το kale και το σπανάκι διαθέτουν μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο, είναι γεμάτα με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία και την ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος και κρατούν μακριά τη φθορά του δέρματος. Δοκίμασε τα σε σαλάτες, smoothies, αλλά και στην ομελέτα σου και θα με θυμηθείς!

Σαφώς, τώρα θα αναρωτηθείς, αρκούν όλες αυτές οι τροφές για να μειωθεί η κυτταρίτιδα;! Θα σου απαντήσω ειλικρινά, ασφαλώς και όχι. Το μαγικό όπλο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας- αν υποθέσουμε πως υπάρχει- είναι πολυπαραγοντικό.

Δηλαδή, αν θέλεις να μειώσεις την κυτταρίτιδα και να βελτιώσεις ορατά τα σημάδια της, δεν αρκούν μερικές τροφές, αλλά χρειάζεσαι παράλληλα:

  • Συστηματική άσκηση
  • Συνεχή ενυδάτωση
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
  • και φυσικά να παραμείνεις μακριά από τη ζάχαρη και τις λιπαρές θερμιδογόνες τροφές

Τέλος, σου υπενθυμίζω, πριν αρχίσεις να παρατηρείς έντονα και νευριασμένα το σώμα σου στον καθρέφτη και τα βάλεις με τον εαυτό σου, πως όλες οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ορατή ή μη, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μάθε να σε αγαπάς με όλα σου τα σημάδια!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.