ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι «υγιεινές» τροφές που έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζατε

Έχουν πολύ περισσότερες «κενές» θερμίδες με τη μορφή προστιθέμενων σακχάρων

Οι «υγιεινές» τροφές που έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζατε

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να νομίζετε ότι είναι «υγιεινά», ωστόσο, έχουν πολύ περισσότερες «κενές» θερμίδες με τη μορφή προστιθέμενων σακχάρων απ’ ό,τι νομίζατε.

Όπως και οι τέσσερις δημοφιλείς επιλογές που ακολουθούν παρακάτω:

Μπάρες γκρανόλα

Ένα δημοφιλές γεύμα και σνακ για τα παιδιά, αλλά και αγαπητό από τους ενήλικες είναι οι μπάρες με γκρανόλα. Ωστόσο, αυτή η ευκολία δεν μεταφράζεται πάντα σε καλή διατροφή. Συχνά, οι μπάρες δημητριακών που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ έχουν απροσδόκητα υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης.

Όταν ψάχνετε για μπάρες, επιλέξτε επιλογές με τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερα από 5 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης. Όσο χαμηλότερη η ποσότητα της ζάχαρης, τόσο το καλύτερο!

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Γιαούρτι με χαμηλότερα λιπαρά σημαίνει λιγότερες θερμίδες από λίπος σε σύγκριση με το πλήρες γιαούρτι, αλλά πολλές επιλογές ανταλλάσσουν τα γραμμάρια λίπους με πρόσθετη ζάχαρη.

Για παράδειγμα, το γιαούρτι με γεύση βατόμουρο περιέχει 13 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης. Παρόλο που παρέχει μόνο 1,5 γραμμάρια λίπους, η ποσότητα ζάχαρης ανεβάζει τον αριθμό θερμίδων ενός δοχείου των 180 γρ. στις 140.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γιαούρτι, λοιπόν, προτιμήστε ένα απλό γιαούρτι ή επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επιπλέον,, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ποικιλίες με λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Μπάρες πρωτεΐνης

Πολλοί χρησιμοποιούν τις μπάρες πρωτεΐνης ως υποκατάστατο γεύματος. Ενώ αυτό μπορεί να είναι καλύτερο από άλλες γρήγορες εναλλακτικές λύσεις, οι περισσότερες επιλογές παρέχουν κάποια ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

Κάποιες από αυτές μπορεί να περιέχουν ακόμη και 28 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μπάρα! Για να περιορίσετε τις πιο υγιεινές επιλογές, αναζητήστε εκείνες με τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερα από 5 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι μια υγιεινή τροφή που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα συχνά περιέχουν κρυφά πρόσθετα σάκχαρα.

Τα αποξηραμένα βατόμουρα, για παράδειγμα, παρέχουν 26 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ανά μερίδα. Είτε ενσωματώνετε τα αποξηραμένα φρούτα σας σε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης είτε σε ένα σπιτικό μίγμα, αυτή η υπερβολική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης θα μπορούσε να μετατρέψει οποιοδήποτε υγιεινό γεύμα ή σνακ σε μια «βόμβα» ζάχαρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια καλή εναλλακτική αποτελούν οι σταφίδες, οι οποίες παρασκευάζονται γενικά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και πολλές ποικιλίες φρούτων διατίθενται, επίσης, σε επιλογές χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Απλά αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τις διατροφικές ετικέτες τους πριν τα προσθέσετε στο καλάθι σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.